SPOMENIK U VRŠCU POSVEĆEN JEDRILIČARSTVU: Greškom ili namerom, moderna skulptura ima dve verzije (FOTO)

Jelena J. Baljak 12. 02. 2023. u 06:45

U VRŠCU, koji je svojevremeno bio jedriličarski centar ratnog i civilnog vazduhoplovstva, 1972. godine održano je Svetsko prvenstvo u jedriličarstvu.

FOTO: Arhiva

Povodom tog velikog i za Vršac veoma važnog događaja bio je izrađen i tematski spomenik, kom je u međuvremenu promenjen i izgled i mesto postavljenja.

Originalna skulptura, koja predstavlja dva krila, prvobitno je stajala na tada najprometnijoj raskrsnici u gradu, kod rumunske crkve. Simbolično baš tu, jer je put odatle vodio pravo do vršačkog aerodroma, na kom se prvenstvo i održavalo.

Ta raskrsnica, inače, predstavlja nultu tačku u gradu, od koje se zvanično merila razdaljina do okolnih mesta.

Spomenik je tu stajao na malom saobraćajnom ostrvu, sve do pre dve decenije, kada je ta tromeđa Dositejeve ulice, Ulice Stevana Nemanje i bulevara Miloša Obilića potpuno rekonstruisana.

Ostrvo je uklonjeno, a skulptura je premeštena na Gradski trg, koji je tih godina takođe doživeo potpunu rekonstrukciju.

Međutim, da li sa namerom ili je reč o propustu, prilikom postavljanja na novi visoki postament od braon mermera, dva krila su postavljena potpuno drugačije – krakovi im idu ka spolja, a ne ka unutra, kao što je to bila originalna verzija.

Spomenik se od tada nalazi u manje prometnom delu Gradskog trga, između muzičkog paviljona i male fontane. Iako na postamentu piše da je podignut povodom Svetskog prvenstva u jedriličarstvu, većina Vrščana ne zna ni šta on simbolizuje, niti zašto se tu nalazi.

Pogledajte više