CEH ZA ZABRANJENU ČESMOVAČU: Direktora JKP "Temerin" sud dva puta kaznio, jer je građanima uskrato odgovore

Z. Rajić

11. 02. 2023. u 11:21

Žitelji opštine Temerin plaćaju račune za vodu iako je ona još pre 20 godina zabranjena za piće i pripremu hrane, ali je u vezi s tim visok ceh, za koji tvrde da će biti još veći, ispostavljen i doskorašnjem direktoru JKP „Temerin“ Željku Džakuli.

foto OU

    Daniela Malešev, sudija Prekršajnog suda u Bečeju – Odeljenja u Temerinu, izvestila je 6. februara da je Džakula dužan da advokatu oštećenog Milenka Karlice, nadoknadi troškove zastupanja u iznosu od 189.480 dinara. Prethodno je, 31. januara, Džakula osuđen na jedinstvenu novčanu kaznu od 15.000 dinara, na osnovu prijava Dragoljuba Tomišića, Predraga Dejanovića i Davora Boškovića.

   Kako je obrazloženo, Džakula je kažnjen zato što je u oba slučaja propustio da u zakonskom roku od 15 dana oštećenima odgovori na zahteve koje su za pristup informacijama od javnog značaja podneli u aprilu 2021. godine.

   Karlica je tražio odgovor na pitanje da li će JKP „Temerin“, kao distributer vode, jasno obeležiti u vrtićima, školama i na drugim javnim mestima da ona nije za ljudsku upotrebu. Tomišić je pitao da li je istina da su vodovodne cevi kojima se doprema voda do krajnjih potrošača – azbestne, a Dejanović da li je tačno da je voda 2003. zabranjena za upotrebu od strane sanitarne inspekcije. Boškovića je interesovalo da li će JKP na računima za vodu jasno napisati da je ona zdravstveno neispravna.

OBEZBEDIO FABRIKU VODE

Za dve godine, koliko je bio na čelu JKP „Temerin“, Džakula je, kako ističe, mnogo puta odgovarao na pitanja o kvalitetu vode. Podseća da je u februaru 2021. predočio da je problem vode u opštini ozbiljan, a da se rezultati njenih analiza „nalaze na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a mogu se dobiti na uvid i u upravnoj zgradi JKP“.

   - Pre nego što sam 19. oktobra prošle godine napustio funkciju direktora JKP, obezbedio sam građevinsku dozvolu za fabrike vode. To znači da sam učinio sve da ljudi u Temerinu, Bačkom Jarku i Sirigu piju zdravu vodu – kazao je Džakula.    

 - Sudija je najpre odbila naše zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, a presudila je u ponovljenom procesu posle žalbi koje smo uputili apelacionom sudu u Novom Sadu. Rešenje još nije doneto u slučaju Jovana Kovačevića, kome je uskraćemn odgovor na pitanje da li vodovodna mreža u Temerinu ima upotrebnu dozvolu. Kad se saberu troškovi koje je advokat imao zastupajući ostalu četvoricu oštećenih, bivši direktor će morati da plati od 650.000 do 800.000 dinara - naveo je Karlica.

Džakula je, za „Novosti“, rekao da je platio „male kazne“, a za velike će sa svojim advokatima „terati do kraja“ da dokaže da su neopravdane.

Pogledajte više