BORBA ZA APSOLUTNU RAVNOPRAVNOST : U Novom Sadu održana svečana konferencija naučnica Srbije

S.B.

08. 02. 2023. u 23:02

NAZIV svečane konferencije, „Naučnice u privredi- juče, danas, sutra“, ima simbolično značenje, jer govorimo o istorijskim tokovima, aktuelnom trenutku i budućnosti.

S.B.

 To je danas, na manifestaciji povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci u Novom Sadu, istakla profesor dr Sanja Podunavac- Kuzmanović, predsednica Udruženja naučnica Srbije „Srna“, uz koje su tematsku konferenciju upriličili Pokrajinski sekretarijati za privredu i turizam i za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost.

- Žene su savladavale prepreke da bismo danas bile uključene u naučne i privredne tokove, namerene za još bolji položaj u budućnosti. U istoriji su žene bile nevidljive, pratilje supruga, očeva… ali nisu odustajale od nauke. Zato će uvek postojati za naučno istraživački rad- rekla je Podunavac- Kuzmanović.

O značaju saradnje resornih sekratarijata i naučnica Srbije, kako je istakla mr Đenđi Seleši, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost, govori činjenica da će i ovu godinu obeležiti nizom zajedničkih aktivnosti.

- Žene u nauci, uvek su morale da se bore za prava po polu i radu, bivale neprihvaćene u akademskoj zajednici. Danas je situacija mnogo bolja, ali borba za potpunu rodnu ravnopravnost se nastavlja. Jer, nauka je univerzalna, otvorena svima - kaže Seleši.

Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, naglasio da je zapravo reč o ljudskim pravima, koje Pokrajinska vlada podržava, a u prethodne dve godine podrška ženama je izražena sa 174 miliona dinara.

- Ne govorimo o muškom ili ženskom preduzetništvu, jer to nije pol nego sklonost ljudskog bića. Žene nisu apsolutno ravnopravne na Balkanu, što se vidi u udelima u privredi i zato razgovarao o tome u Novom Sadu, koji je centar informacionih tehnologija i rasadnik kadrova- rekao je Ivanišević.

ZNAČAJ

MIRJANA Sulejmanović, istraživač pripravnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, smatra da su susreti naučnica veoma bitni, jer doprinose poboljšanju njihovog položaja.

- Inicijativa je značajna jer nam omogućava da budemo vidljivije, s obzirom na to da je nauka otvorena za sve- kaže Sulejmanovićeva.

Pogledajte više