U SMEDEREVU 27 POTVRĐENIH SLUČAJEVA MALIH BOGINJA: Među zaraženima više ženske dece, naknadno vakcinisano oko tri stotine mališana

Jelena Ilić 08. 02. 2023. u 13:04

PREMA poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, u Smederevu je do sada laboratorijski potvrđeno 27 slučajeva malih boginja, od toga 19 kod dece. Dom zdravlja Smederevo beleži veći obuhvat vakcinacije, a procene su da je za mesec dana naknadno vakcinisano najmanje 300 mališana.

Foto Shutterstock

-Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva morbila, osam su kod odraslih osoba, a 19 su deca, i to uglavnom mlađa od pet godina. Više je zaraženo ženske nego muške dece. Kada je reč o odraslima, oni daju izjave da su vakcinisani, ali to nije moguće proveriti. Sva deca su nevakcinisana, kaže za „Novosti“ dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Foto: N. Živanović

 

Od početka epidemije, u smederevskom Domu zdravlja primetan je veći odziv na vakcinaciju.

-Primećujemo da su naši pozivi urodili plodom, da roditelji koju su zakasnili sa vakcinom, sada dovode decu. U proteklih nedelju dan vakcinu je primilo ukupno osamdesetoro dece. Svakoga dana vakcinišemo od osmoro do petnaestoro dece, a petkom, kada smo odredili dan za obimniju imunizaciju, vakcinišemo između 40 i 50 mališana, kaže direktorka Doma zdravlja Smederevo, dr Olgica Obradović.

Epidemija malih boginja u Smederevu na snazi je od 12. januara.

Pogledajte više