VOZILO ZA BOLJI ŽIVOT: Vlada Japana udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga poklonila specijalni kombi

V. MITRIĆ

28. 01. 2023. u 14:35

VLADA Japana obezbedila je 48.730 evra Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga za nabavku specijalnog kombi-vozila sa rampom - o čemu su u gradu na Savi - u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, te gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića - ugovor potpisali ambasador Japana Takahika Kacumata i prvi čovek pomenute asocijacije Zdravko Jokić.

Foto: V.Mitrić

 - Raduje me što ćemo korisnicima u invalidskim kolicima, širom Mačvanskog okruga, moći da obezbedimo bezbedan i pouzdan svakodnevni prevoz do zdravstvenih ustanova i svih drugih mesta koja će im život učiniti boljim i ispunjenijim. Čuo sam da će se nabavkom novog vozila povećati mogućnost korisnika da učestvuju u kulturnim i sportskim aktivnostima - poručio je ambasador Japana, podsećajući da je ovo samo deo dugogodišnje humanitarne pomoći njegove zemlje, koja je širom Srbije već realizovala 246 projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne, te zaštite životne sredine.

Predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Zdravko Jokić nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da je donacija, zapravo, najbolja potvrda da su tokom protekle 23 godine dobro radili.

 - Šabac je jedini u Srbiji zbratimljen sa nekim japanskim gradom, nama dragim Fudžimijem. Zato je ovo svečani dan za našu lokalnu samoupravu, jer smo ugovorom o ovoj donaciji načinili značajan iskorak u poboljšanju kvaliteta života svih naših sugrađana. Ambasada Japana čini značajne napore da na kvalitetan način pomogne kako Šapcu, tako i drugim gradovima u Republici Srbiji, a mi ćemo za novo vozilo obezbediti vozača i snositi troškove kupovine goriva - poručio je gradonačelnik dr Pajić, podsećajući da su Šapčani u ovogodišnjem budžetu za socijalnu zaštitu opredelili 322 miliona dinara, ostajući srpski lider sa čak šest pravai 12 usluga.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kaže da je donacija Vlade Japana, zapravo, simboličan nastavak proslave lanjskog jubileja - 140 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja.

 - Ovo je jedno od prvih pet vozila ove vrste u našoj zemlji, a Šabac prednjači u akciji "Srbija bez barijera".Ministarstvo na čijem sam čelu je u 2022. izdvojilo oko 18,5 miliona samo za potrebe osoba sa invaliditetom. Jedno je pomoć udruženjima, što iznosi oko dva miliona i 235.000, a drugo bezmalo 16,3 miliona dinara za pomoć preduzećima koja praktikuju profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanje osoba sa invaliditetom - precizirao je ministar Selaković.

Pogledajte više