PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Nagrađeni najbolji Kladovljani Stevan, Vuk, Borivoje i Svetlana

S. M. J. 19. 01. 2023. u 17:43

TRADICIONALNOM Bogojavljenskom plivanje za Časni krst, u organizaciji Crkvene opštine Kladovo i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, odazvao se 21 plivač.

Foto: S.M.Jovanović

Prvi je 33 metra od kladovske Sunčane plaže do čamca prelivao Stevan Đorđević, kome je pripala i nagrada od 15.000 dinara. Drugoplasirani je dvanaestogodišnji Vuk Živanić, dok je treće mesto pripalo Borivoju Jovanoviću. Njima je novčane nagrade u visini od 10.000, odnosno 5.000 dinara uručio Bojan Božanović, zamenik predsednika opštine. Pobednici današnjeg Bogojavljenskog plivanja poručili su da je divan osećaj plivati za Časni krst i da će tradiciju nastaviti i dogodine.

-Crkvena opština i lokalna samouprava kao pokrovitelj neguju tradiciju više od 20 godina. Plivači su pokazali čast i hrabrost plivajući za Časni krst. Predivna je slika sa kladovske plaže jer su brojni građani izašli da ohrabre i isprate plivanje za Časni krst- rekao je, tom prilikom, Božanović.

Crkvena opština Kladovo i lokalna samouprava uručili su i počasnu novčanu nagradu od  10.000 dinara, Svetlani Vuković, jedinoj ženi učesnici ovog viteškog nadmetanja, koja je danas obeležila dve decenije plivanja za Časni krst.

Bogojavljenskom plivanju predhodila je liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija i litija do gradske plaže koju su predvodili Dejan Pajić, arhijerejski namesnik ključki i starešina hrama i sveštenici arhijerejskog namesništva kladovskog, kao i brojni građani Kladova.

Pogledajte više