RAJ ZA SKEJTERE, VOZAČE ROLERA, "PLANINACA"... : Novosađani dobili poligon za ekstremne sportove

S. BAJIĆ

18. 01. 2023. u 20:44

LjUBITELjI ekstremnih sportova u Novom Sadu dobili su poseban novogodišnji poklon, jedinstven poligon za vežbanje, na Limanu tri, između Studentskog doma "Nikola Tesla" i Sunčanog keja.

S.B.

 Reč je o mini- parku sa podlogom od veštačke trave a sadrži "pamptrek", stazu za bicikle, rolere, skejtove, trotinete… i parkur, stazu za savladavanje prepreka, a vredan je oko 30 miliona dinara.

- Smatram to veoma značajnim poligonom za novosadsku omladinu i uopšte, sve koji žele da probaju- kaže Nemanja Vajs, direktor biciklističkog kluba Novi Sad, inače organizator "Međunarodnog bajk festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi" i kvalifikacionih trka za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. - Sjajno je da je zemljište između studentskih domova i keja iskorišćeno za sportiste i što je poligon prilagođen svima, i mlađima i starijima, da dođu, vežbaju i uživaju u lepom i atraktivnom parku.

"Pamptrek" staza je kombinacija isturenih krivina, za bicikle, trotinete, skejtbord, rolere, bezbedna je i dizajnirana u skladu sa evropskim standardima, tako da je mogu koristiti i osobe sa invaliditetom. Duga je 47 metara i izgrađena od polietilenske plastike. Parkur sadrži devet elemenata, predstavlja način kretanja za savladavanje prepreka trčanjem, skakanjem, penjanjem, koristeći se samo snagom vlastitog tela.

- Takođe bitna je činjenica da na pamptreku mogu da se voze "BMX" i planinski bicikli, trotineti, roleri i moja želja je da u našem gradu svaki kvart, uz dečje igralište, ima i poligon za nešto starije sugrađane, kao što to ima u mnogim evropskim gradovima. To je prilagođen poligon i sportistima i rekreativcima i, svakako, znatiželjnicima koji bi da se oprobaju u nekoj od disciplina- kaže Vajs.

Po rečima Adrijana Mesarović, članice Gradskog veća za budžet i finansije, poligon je još jedan korak ka unapređenju uslova za bavljenje sportom i rekreacijom u gradu.

– Kontinuirano ulažemo u sportske sadržaje, poklanjamo pažnju i ekstremnim sportovima koji dobijaju sve više pristalica, naročito među mlađom populacijom. Sadržaji u parku predstavljaju inovativni element, autentičan prostor namenjen onima koji vole izazove - kaže Mesarovićeva.

Pogledajte više