SVIMA TEŠKO PREKO CRNICE: Uklanjanje pešačkih mostova u Paraćinu, uz pripreme za izgradnju novih

Z. RAŠIĆ

18. 01. 2023. u 17:36

PRVI od četiri pešačka mosta preko Crnice u Paraćinu srušen je pre nekoliko dana, a danas će biti uklonjen još jedan.

Prelaz nedaleko od novog Kulturnog centra, Foto Z. Rašić

U pitanju je prelaz kod popularnog "Branka" - spomenika narodnom heroju Branku Krsmanoviću - i novog Kulturnog centra. Kao i prethodni, i on će biti uklonjen specijalnim dizalicama firme "Stepkom", koja je sa lokalnom samoupravom potpisala ugovor za demontažu sve četiri pasarele i izgradnju novih.

A, rušiće se i graditi dva po dva mosta. Kako najavljuje Saša Ružić, većnik i koordinator ovog projekta, radovi na prva dva pešačka mosta trebalo bi da budu završeni krajem marta ili početkom aprila, kada bi trebalo da dobiju i upotrebnu dozvolu.

- Zatim slede radovi na uklanjanju i izgradnji druga dva mosta, kod nekadašnjeg Radio Paraćina i hotela "Petrus". Rok za ove radove je kraj maja, odnosno početak juna - napominje Ružić.

Demontaža kod hotela "Prestiž", Foto Z. Rašić

Već napravljene konstrukcije novih pasarela stići će na lice mesta, kada se na ove dve lokacije izgrade stubovi i prilazi. Direktorka "Stepkoma" Sanja Dejanović ističe da zasada poslovi teku po planu i očekuje da će rokovi biti ispoštovani.

Podsetimo, ranije je srušen i veliki drumski most kod srednjih škola, pa ni pešacima, ni vozačima nije baš lako da pređu sa jedne na drugu stranu reke. Ne preostaje im, međutim, ništa drugo nego da se strpe...

Kada budu gotove sve pomenute pešačke ćuprije, na red za rušenje dolazi u građevinskom smislu najizazovniji poduhvat - glavni drumski most na regionalnom putu koji povezuje Jagodinu i Paraćin. On će biti uklonjen tokom leta, kada za saobraćaj bude otvoren novi most kod srednjoškolskog centra.

Pogledajte više