CIJANOBAKTERIJE U VRUTCIMA: Oglasili se i nadležni

N. J. 11. 01. 2023. u 14:40

U POJEDINIM delovima jezera Vrutci, veštačke akumulacije koja služi za vodosnabdevanje Užica, ponovo su vidljive alge – cijanobakterije. Nadležni iz Javno – komunalnog preduzeća „Vodovod“ ističu da je ova pojava uobičajena i da je voda dobra za piće.

N.J.

 - Posle prerade u fabrici vode, voda koju Užičani koriste, ispravna je i bezbedna za piće - kaže Duško Ljujić, direktor JKP „Vodovod“ – Kvalitet vode se svakodnevno proverava laboratorijskim analizama, a alge su uvek prisutne u jezeru, na različitim dubinama, pa se samo u nekim periodima mogu primetiti.

Da se alge koje vodi daju karakterističnu ljubičastu boju pojave na površini jezera, prema rečima nadležnih, uticao je veći priliv vode u jezero, odnosno, podizanje nivoa vode.

- Tri do četiri puta dnevno analiziramo sirovu vodu iz jezera, situacija je pod kontrolom - dodao je Ljujić – U vodi za piće, posle prerade, algi nema.

Podsetimo, krajem 2013. godine Užičani su ostali bez pijaće vode, mesecima su se snabdevali iz cisterni raspoređenih po gradu, ali takav scenario se ovaj put ne očekuje.

Od 2019. godine i rekonstrukcije ovdašnje fabrike vode, voda iz Vrutaka ponovo se koristi za vodosnabdevanje.

Pogledajte više