POSKUPLJENJA POD JELKOM: Subotičanima je 2023. godina počela sa novim, višim cenama brojnih nameta

J. L.

10. 01. 2023. u 06:00

U NOVOJ 2023. Subotičane je dočekao veliki talas poskupljenja.

Sat parkiranja od 30 do 55 dinara, Foto J. L.

Od ove godine za 10 odsto povećana je osnovica poreza na imovinu, za 14 odsto takse i naknade, a saglasnost od Gradskog veća Subotice odobrenje za poskupljenje usluga dobili su i JKP "Subotičke pijace", JKP "Dimničar", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Parking", JKP "Stadion", JKP "Pogrebno" i JP "Subotica-trans".

Od 1. februara, čista voda i usluge odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda poskupeće za čak 25 odsto, a u istom procentu poskupeće i usluge sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada. Skuplje će biti i pogrebne usluge, a na rast cena od 10 odsto mogu da računaju i zakupci pijačnih tezgi. Ulaznica na bazene i klizalište će stajati 250 dinara, dok će usluge čišćenja i kontrole dimnjaka umesto 1.754 dinara koštati 2.193 dinara.

Sat parkiranja u crvenoj zoni koštaće 55 dinara, u žutoj zoni sat vremena parkiranja građani će plaćati 45 dinara, a u plavoj zoni 30 dinara. Gradsko veće odobrilo je i poskupljenje usluga taksi prevoza, pa po novom cenovniku start u dnevnoj tarifi košta 150 dinara, a pređeni kilometar 85 dinara.

Foto J. L.

Da su najavljena poskupljenja opravdana, smatra prvi čovek grada Stevan Bakić, objašnjavajući situaciju sa kojom se javna preduzeća susreću.

- Nažalost, Grad Subotica mora da prati situaciju kako na tržištu, tako i na globalnom nivou, i to su glavni razlozi što će doći do povećanja određenih usluga i taksi prevoza.

Na poskupljenje usluga javnih preduzeća uticala su tri glavna faktora - povećanje cene energenata i električne energije, rast cena na malo i povećanje minimalne cene rada - objasnio je gradonačelnik Bakić.

- Uz to, neka preduzeća 10 godina nisu korigovala svoje cene, a za to vreme, svet se "okrenuo naopačke". Zbog funkcionisanja samih preduzeća i cele administracije moralo je doći do korekcije i zato postoji raspon od 10 do 35 odsto, u zavisnosti od preduzeća.

I GRADSKI PREVOZ

OD ovog meseca karta za jednu vožnju u gradskom prevozu košta 120 dinara ako se kupuje kod vozača, odnosno 90 dinara u pretprodaji.

Pogledajte više