SEĆANJE NA KRVAVI JANUAR: Pre 81 godinu fašisti su na Božić počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu (FOTO)

Bogoljub Grujić 09. 01. 2023. u 18:39

POMENOM koji je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Branislav Petrović, uz položene vence i cveće, na Žitnom trgu u Zrenjaninu obeležena je 81. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata.

grad Zrenjanin

Događaj poznat kao krvavi januar ili krvavi srpski Božić, odigrao se 9. januara 1942. godine, kada su fašisti počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i u znak odmazde na partizanske akcije u prvoj ratnoj godini, pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine.

Nakon pogubljenja, oni su 24 časa visili obešeni na Žitnom trgu, kako bi dodatno zaplašili stanovništvo i ugušili narodni otpor, ali su ustvari još više pojačali revolt i želju naroda da se odupre okupatoru.

- Nisu naše pretke pokolebali ni ovako stravični zločini, kada je u jednom danu pogubljeno trideset naših sugrađana, a njih 150 širom Banata, samo zato što nisu želeli da prihvate okupaciju i što su se borili za slobodu - istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, koji je na čelu delegacije grada položio cveće na spomenik streljanim rodoljubima.

U ime potomaka stradalih prisustvovali su članovi porodice Bošnjak, Veselin iz sela Melenci, čiji je otac Bogoljub pogubljen, položio je cveće zajedno sa suprugom, sinovima Ivanom i Darkom, snahom Jelenom i unukama.

Spomenik stradalim rodoljubima na Žitnom trgu, rad zrenjaninskog arhitekte Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a tokom restauracije 2021. godine, osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, dodatno je rekonstruisan.

Pogledajte više