PLIVANJE DO ČASNOG KRSTA NA GRZI: U Paraćinu počelo prijavljivanje za manifestaciju na Bogojavljenje

Zorana Rašić 05. 01. 2023. u 18:50

NA donjem jezeru na reci Grzi u istoimenom izletištu kod Paraćina četvrti put će 19. januara, na Bogojavljenje, biti održano plivanje do časnog krsta.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj događaj prošle godine prvi put je uvršten u kalendar stalnih manifestacija od značaja za opštinu Paraćin, pa pored glavnog organizatora, Grupe građana „Odbranimo Grzu“, Bogojavljensko plivanje na Grzi „potpisuje“ i paraćinska Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

U pitanje nije trka za časni krst, već svi učesnici – koji se usude da uđu u ledenu vodu, treba da doplivaju do krsta koji će se nalaziti u čamcu u jezeru, da ga poljube i potom da se vrate na obalu.

- Za nas su, kao i do sada, pobednici svi koji uđu u jezero i doplivaju do krsta, pa će svi dobiti iste poklone – ikonu Isusa, majicu, zahvalnicu i medalju, a obezbeđen je i ručak u restoranu – kaže Milomir Ružić, jedan od organizatora.

Bogojavljensko plivanje održava se uz blagoslov Manastira Svete Petke Izvorske i počeće u 12 sati nakon molebana, uz organizaciju koja podrazumeva sve neophodne mere obezbeđenja učesnika.

Prijavljivanje je u toku putem telefona 060/534-7711.

Pogledajte više