ZA BOLJU I EFIKASNIJU USLUGU: Subotički ugostitelji mogu da računaju na pomoć Pokrajine

J. L. 29. 12. 2022. u 16:16

SUBOTIČKI ugostitelji u narednoj godini mogu da računaju na niz mera podrške Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i pomoć u iznalaženju rešenja za probleme sa kojim se susreću, prvenstveno rigoriznom kaznenom politikom, u cilju boljeg i efikasnijeg pružanja usluga - rečeno je na sastanku na Paliću.

foto: J.L.

- Grad Subotica i Udruženje ugostitelja su veoma aktivni kada je reč o apliciranju na konkursima Sekretarijata, mogu subotičko Udruženje je jedno od najaktivnijih i da su njegovi članovi za ove dve godine dobili su više od 50 miliona dinara podrške – poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Mi nismo ovde da bi oprostili ikome ko krši zakon, ne može da se ne plaća porez, ne izdaju fiskalni računi ili ne prijavljuju radnici i o tome razgovora nema. Možemo da razgovaramo o promeni politike inspekcijskog nadzora, da najpre bude preventivna, a potom represivna, ali samo ukoliko se poštuje zakon. Podržaćemo svaku inicijativu koja je utemeljena na zakonu, ovo je početak dijaloga o tome kako možemo svi zajedno da pomognemo i ugostiteljima ali i gostima koji koriste njihove usluge.

Udruženju ugostitelja Subotice je 104 objekta, koji zapošljavaju oko hiljadu radnika. Ono što je mnoge od njih obradovalo je da na podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam mogu da računaju svi koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Kaznena politika, beskompromisno zatvaranje lokala, kao i nedostatak kvalitetne radne snage su među  najvećim problemima ugostitelja. Kažu da su kazne vrlo rigorozne, čak i za manje prekršaje, poput 150 dinara viška u novčaniku ili pogrešno otkucanog pića. Zato  od nadležnih traže razumevanje i pronalaženje kompromisa koji bi im u nekoj meri olakšao poslovanje, a s druge strane ne bi oštetio državu, jer od odgovornosti i plaćanja poreza ne beže, ali traže gradaciju kazni.

– Naš predlog je da postoji izbor kazne, da li je novčana ili zatvaranje lokala, a da se mera zatvaranja skrati sa 15 na sedam dana. Da se ugovorom o radu definišu obaveze zaposlenog i da on snosi odgovornost za svoj postupak. Do sada smo imali dobru saradnju, nadam se da će tako biti i ubuduće, očekujem razumevanje i verujem da će inicijativu preneti na pravo mesto - dodaje Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udurženja ugostitelja.

Pogledajte više