DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora (FOTO/VIDEO)

S. Babović

26. 12. 2022. u 09:33

IAKO kroz Trstenik Moravski koridor prolazi dužinom od od samo 17,8 kilometara, život za više od 37.000 stanovnika ove opštine značajno će njegovim završetkom biti promenjen nabolje.

Foto OU Trstenik

Zaštita od poplava, bezbedniji saobraćaj i brži transport sa obale na obalu Zapadne Morave, samo su neki od benefita budućeg auto-puta, koji se smatra jednim od naznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Iako su radovi na Koridoru najintenzivniji na prvoj deonici Pojate - Koševi (Kruševac), nemali napredak odigrava se i kod Trstenika. Svakodnevno je, prema podacima "Novosti", na gradilištima oko 300 radnika. A oni su angažovani na krucijalnim tačkama deonice, koja ća imati sedam prelaza preko Zapadne Morave, tri velika mosta, pet nadvožnjaka, tri podvožnjaka, sedam bazena za atmosferske vode i po jedno odmaralište (parkiralište) i petlju.

Prošlog meseca gradilište su zajedno obišli rukovodstvo JP "Koridori Srbije" i čelnici opštine Trstenik.

Foto OU Trstenik

- Kada je u pitanju ovaj sektor auto-puta, mi pre svega radimo na objektima, mostovima kroz trsteničku opštinu - rekao je medijima Aleksandar Antić, direktor JP "Koridori Srbije". - Duž trase nalaziće se tri mosta i na sva tri radovi su u toku. Paralelno sa time, radimo i hidrotehničke radove na uređenju Zapadne Morave, zaštiti od poplava, budući da je ovaj kraj imao velikih problema i 2014. godine, kao i ranije. Kada završimo sve radove na zaštiti, ti problemi se više nikada neće ponavljati.

Foto OU Trstenik

O opasnostima i posledicama plavljenja Zapadne Morave "Novosti" su više puta pisale, a detaljno i u okviru ovog medijskog projekta. Blizu 600 miliona dinara bilo je potrebno kako bi se sanirala uništena sela, obnovila putna infrastruktura, rekonstruisale kuće, poslovni i ekonomski objekti i revitalizovalo izvorište "Zvezdan" samo nakon poplava 2014. godine.

- Bedem koji se gradi sa leve strane reke u okviru projekta nesporedno će štititi sela koja graviritaju ka Zapadnoj Moravi, gde živi oko 20.000 stanovnika - predočava za "Novosti" Vladimir Dačić, opštinski većnik za infrastrukturu, komunalne delatnosti i bezbednost u saobraćaju.

Istovremeno sa radovima na Koridoru, u opštini se odigravaju brojne aktivnosti koje treba da pomognu maksimalnu iskorišćenost prvog digitalnog auto-puta u Srbiji.

- U planu je izgradnja industrijskih zona, jedna na površini od 80 hektara u blizini petlje u centru grada, do magistralnog puta i fabrika "Prve petoletke", Namenske industrije i Industrijska zona "Zapadna Morava" - iznosi Milena Turk, predsednica opštine. - U takvom uskom jezgru očekujemo da ta zona bude primamljiva investitorima, budući da ima blizinu saobraćajnica i samog auto-puta. Sa završetkom koridora možemo pristupiti i infrastrukturnom opremanju ove zone.

Foto OU Trstenik

Veliko interesovanje izazivaju i radovi na izgradnji auto-puta, zbog čega su se pozivu da učestvuju u medijskom projektu "Novosti" - "Moravski koridor kroz Trstenik" odazvalo se više desetina sagovornika, donosilaca odluka, opštinskih rukovodilaca, predstavnika mesnih zajednica, poljoprivrednika, privrednika, istoričara, turističkih radnika, meštana više trsteničkih sela i brojnih drugih sagovornika, osim iz JP "Koridori Srbije". Na "Jutjubu" i drugim platformama objavljene su na stotine snimaka iz drona privatnih produkcija i korisnika društvenih mreža, koji gotovo svakodnevno snimaju i prate zanimljiva dešavanja na gradilištu.

DEONICA OD POJATA DO PRELjINE:

* 500.000 ljudi

* 20.000 malih i srednjih preduzeća

* tri deonice: Pojate - Kruševac, Koševi (27,83 km), Koševi - Adrani (53,9 km), Adrani - Čačak, Preljina (30,66 km)

* 11 denivelisanih raskrsnica

* 117 objekata (mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci)

 

INTERNET

TRSTENIČANI, kao i svi drugi putnici na Moravskom koridoru imaće i bežični internet, razne vrste sadržaja na odmorištu, dok će na izmenjivoj saobraćajnoj signalizaciji dobijati informacije i upozorenja o eventualnim preprekama na auto-putu, odnosno situaciji u saobraćaju. Kako su nam ovog proleća predočili inženjeri angažovani na projektu u okviru deonice 1, koja prolazi kroz Kruševac, digitalizacija se radi po deonicima i pripada kategoriji tzv. završnih radova.

V.N.

Pogledajte više