UBIJENE SU DESETINE HILJADA SRBA: Izložba Kozara 1942. u Zrenjaninu, posvećena žrtvama nemačko-hrvatskih zločinaca (FOTO)

Bogoljub Grujić 16. 12. 2022. u 20:41

POVODOM obeležavanja osamdeset godina nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Mrakovici, priređuje izložbu pod nazivom Kozara 1942. u četvrtak 22. decembra u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

Muzej Zrenjanin

Autori izložbe su istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Postavku upotpunjuju dve publikacije, dvojezični srpsko-engleski katalog izložbe i zbornik izabranih svedočanstava i arhivalija o kozaračkoj epopeji pod naslovom ,,Kozara 1942. godine Odabrana svedočanstva i dokumenti.

Na izložbi su, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavljeni pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari, tzv. slikopisi NDH.

Izložba će trajati do sredine janura 2023. godine.

Pogledajte više