NOVI MURAL U RABROVU: Selo kod Kučeva ne zaboravlja srpskog junaka Dušana Duleta Dimitrijevića

D. NOVKOVIĆ

13. 12. 2022. u 07:50

RABROVO kod Kučeva, rodno selo čuvene glumice Žanke Stokić, dobilo je mural sa likom advokata Dušana Dimitrijevića Duleta (1892-1964) - četnika, komitskog vojvode u staroj Srbiji i učesnika balkanskih ratova - koji je oslikao Branko Vasiljević, penzionisani pukovnik iz Beograda, te slikar, fotograf, profesor francuskog jezika i književnosti...

Vasiljević kraj svog rada, Foto Kulturni epicentar

- Dimitrijević se još kao student prava uključio u rad omladinskih grupa protiv dinastije Obrenović. Kao urednik "Oslobođenja", podržavao je četničke akcije, a 1904. odlazi u četu Vojislava Tankosića i učestvuje u borbi na Čelopeku, kasnije i u balkanskim i Velikom ratu. Predvodio je komite, kao prethodnicu srpske vojske, a u januaru 1913. je razoružao Arnaute, zauzeo Elbasan i proglasio novu vlast, te postao prvi predsednik srpske opštine...

Ognjen Štrbac, Foto Kulturni epicentar

Prilikom atentata na čuvenog vojvodu Vuka, teško je ranjen jer je telom zaštitio svog komandanta. Zbog brojnih zasluga, odlikovan je Karđorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog reda i Ordenom Svetog Save petog reda. Ipak, široj javnosti je ostao nedovoljno poznat - kaže književnik Dragan Despot Đorđević iz "Kulturnog epicentra", pokretača istoimene manifestacije kojom je lane započelo oslikavanje murala u Rabrovu.

U međuvremenu, Ognjen Štrbac iz ovog mesta je pokrenuo inicijativu za formiranje udruženja građana koje će nositi ime Dušana Dimitrijevića, a predstoji i realizacija još nekih ideja, osmišljenih za vraćanje značajnih događaja i istorijskih ličnosti u okvire kakve zaslužuju.

Dimitrijević sa saborcima, Foto Kulturni epicentar

POČAST

RABROVO se već ponosi muralima sa likom čuvenog trubača Miroslava Mileta Matušića i seoske babice Zlate, koja je pomogla da na svet dođe više od 500 beba. Urađen je i mozaik sa likom Svetog Jakova Tumanskog i francuske pop-zvezde Filipa Nikolića, čiji su roditelji iz ovog mesta.

Pogledajte više