"DINAMIKA POSTOJANJA" U 29 PESAMA: U Kikindi predstavljena nova knjiga Dragane Danilović (FOTO)

R. Š. 09. 12. 2022. u 22:45

U NARODNOJ biblioteci "Jovan Popović“ u Kikindi predstavljena je nova knjiga Dragane Danilović "Dinamika postojanja” u izdanju Izdavačke kuće "SENT" iz Novog Pazara".

Foto: Biblioteka u Kikindi

Nakon dve knjige poezije za decu ova Kikinđanka napisala je 29 pesama za odrasle čitaoce. U njima se, kako je na promociji rečeno, smenjuju tuge, radosti, patnje, gubici, usponi i padovi, sve ono što čini krugove jednog života i određuje njegovu dinamiku. Autorka, vaspitačica po obrazovanju, pesnikinja i novinarka, svoje emocije prema bližnjima: sinu, majci, bratu, sestri, sestričini, iskazala je stihovima, tako da je u njenim pesmama, unapred je jasno, mnogo jakih emocija.

- Ima tu svega. Od života do smrti, vere, nade i ljubavi, današnjice i prošlosti. To je jedno putovanje kroz koje se tkalo mnogo emocija i uspomena - objašnjava Danilovićeva.

Pesme iz ove zbirke nastajale su duži period, podeljene su u pet ciklusa, a prve ih je pročitala njena koleginica Ivana Simić Đuran. Osim njoj, autorka zahvalnost, što su sabrane u zbirku, izažava i književniku Enesu Haliloviću, uredniku izdanja.

- Njena lirika ne sadrži površne opise sveta u kojim živi. Njene pesme imaju nekoliko misaonih opni koje je potrebno otkriti kako bi se došlo do suštine pesničke misli. Skidajući sloj po sloj čitalac će doći srži - navela je Simić Đuran.

Uz njih dve, poetsko veće u biblioteci muzički su obojili tinejdžeri iz rok sastava "Roj". Prve dve knjige Dragane Danilović, poeziju za decu "Žirafa mi je rekla" i "Narandžasti oblaci" objavila je Narodna biblioteka "Jovan Popović".

Pogledajte više