U PORASTU GRADSKI PRIHODI: U Loznici razmatrali budžet za prvih devet meseci ove godine

V. Đ. 05. 12. 2022. u 15:12

GRADSKO veće u Loznici razmatralo je izveštaj o budžetu grada za prvih devet meseci ove godine.

Foto: V. Mitrić

Konstatovano je da su prihodi gradskog budžeta u tom periodu bili za deset odsto veći nego prošle godine, saopšteno je i gradskog odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju. To je, kako kažu, „više od projektovanog rasta od osam procenata i dobra osnova za četvrti kvartal kada se, u decembru, osetno bolje realizuje tekuća strana budžetskih prihoda grada, čije bi izvršenje moglo biti oko 92 odsto."

- Porez kroz zarade veći je za 113 miliona dinara, a za 11 meseci za 154 miliona, što je pozitivan trend, jer je potvrda većeg broja zaposlenih u Loznici. Povećani su i prihodi od doprinosa na gradsko građevinsko zemljište za 18 miliona - rečeno je na sednici Gradskog veća.  

Sve obaveze grada prema budžetskim korisnicima su izmirene i, evidentno, ostvarene određene uštede. Izneto je zalaganje da se u procedurama javnih nabavki, naročito kada je reč o rokovima završetka određenih investicija, ostvari još bolja transparentnost sa izvođačima radova na kapitalnim projektima grada.

Gradsko veće je usvojilo informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti u javnim preduzećima čiji je osnivač grad Loznica. Poskupljenje energenata, struje i gasa, od avgusta i septembra, doprinelo je većim rashodima nego u protekloj godini, rečeno je iz odeljenja za privredu, uz ocenu da stabilno posluju Loznica razvoj, Vodovod i kanalizacija i Parking servis. Uredno se otplaćuje kredit KFV banci i bliži se 2024. godina kada će sasvim biti isplaćen. Inače, kredit se otplaćuje iz vlastitih sredstava Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija".

Na razmatranju su bili predlozi za  donošenje odluke o odobravanju projekata o dodeli sredstava za bespovratno sufinansiranje projekata održavanja i unapređivanja svojstava na instalacijama, uređajima, opremi i krovovima zgrada, kao i obavljanju autobuskog prevoza na paketu linija „CE" i taksi prevoza.

Pogledajte više