ZAJEDNO ČUVAJU I NEGUJU TRADICIJU: Ozvaničena saradnja Muzičke škole „Slobodan Malbaški“ i Društva „Gusle“ u Kikindi

R. Š. 29. 11. 2022. u 12:47

BUDUĆA saradnja Osnovne muzičke škole „Slobodan Malbaški“ i Akademskog društva za negovanje muzike '“Gusle“ u Kikindi odvijaće se na osnovu sporazuma koji je danas potpisan.

Foto: Grad Kikinda i "Gusle"

Suština je nastavak negovanja, istraživanja i učenje muzike, prevashodno sa područja Kikinde i Banata i zajedničko organizovanje koncerata i manifestacija. Muzičku školu „Slobodan Malbaški“ trenutno pohađa 318 učenika, na osam odseka.

- Naš zadatak jeste da opismenjujemo učenike, da ih osposobljavamo za samostalne i nastupe u ansamblima, horovima i orkestrima. Nismo ograničeni samo na ozbiljnu muziku, već želimo da budemo aktivni u svim žanrovima, zato smo ponosni na naše učenike koji nastave da se bave muzikom i sve ono što su naučili primenjuju na sceni – rekla je Margit Detari, direktorka škole.

Direktor „Gusala“ Zoran Petrović smatra da je upravo ovo društvo tačka od koje počinje borba da mladi i obrazovani ljudi ostanu u Kikindi.

- To je zajednički cilj naših institucija kako bismo mogli autentičnim programima da podignemo nivo kulture i obrazovanja u gradu. Ako sve bude u redu, trebalo bi da potpišemo i ugovor o saradnji sa Univerzitetom u Pečuju – najavio je Petrović.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

- Učenici Muzičke škole trebalo bi da jedan deo svojih aktivnosti posvete očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa, dok će članovima „Gusala“, zahvaljujući ovoj saradnji, klasična muzika biti znatno dostupnija. Grad će uvek podržati sve vidove saradnje između ustanova obrazovanja i kulture - navela je Mickovski.

Pogledajte više