BESKUĆNICA ZBOG "SMB" LIPE: Dvogodišnjim stambenim nevoljama Vesne Jevtić iz Lajkovca još se ne nazire kraj

B. Puzović

28. 11. 2022. u 08:21

UMESTO da preko leta pravi duboku hladovinu, lipa pored njenog stana zagorčava život Vesni Jevtić (62), penzionerki iz Lajkovca.

Foto B. Puzović

Jer, duže od dve godine, ona ne može da uđe u svoj dom zato što je moćno korenje stabla, koje se proteže ispod zgrade, odiglo temelj i deformisalo ulazna vrata, pa ne mogu da se otvore!

Stan od 37 kvadrata u prizemnoj, takozvanoj vojnoj zgradi u lajkovačkoj Ulici vojvode Mišića 108 A Vesna je kupila 2008. i u kompletno renoviranje uložila, kako kaže, značajna sredstva. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije su počeli problemi.

- Najpre su se pojavile pukotine na zidovima, potom su se podigli i podovi, a onda nova ulazna vrata od aluminijuma više nisu mogla da se zatvore, pa je majstor stavio druga - objašnjava Vesna Jevtić. - Posle pola godine, međutim, i ona više nisam mogla ne samo da zaključam, već ni da zatvorim, a majstor je u čudu konstatovao kako će spasti sa šarki jer samo u mom stanu vrata "idu" uvis. Reče da problem pravi lipa čiji koren tačno ispod mog doma podiže temelj, a time i ulazna vrata.

Foto B. Puzović

Kada se ova Lajkovčanka obratila nadležnima u lokalnoj samoupravi, ispostavilo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije korisnici zemljišta, odnosno dvorišta na kojem se nalaze zgrada i lipa. Zato je protiv njih podnela tužbu Osnovnom sudu u Ubu, sa zahtevom da uklone stablo. I, angažovan je veštak šumarske struke koji je utvrdio da su žile korena lipe, stare više od 50 godina i visoke oko 18 metara, dosegle ispod stambenog objekta, da vrše pritisak u svim pravcima i da je stablo neophodno poseći i iskopati korenov sistem.

- Međutim, veštak građevinske struke je procenio da šteta nije nastala od žila lipe udaljene oko 5,4 metra od mog stana, jer je u pitanju stara gradnja slabe nosivosti temelja, pa je došlo do sleganja tla i pucanja zidova - navodi Vesna. - Pokušala sam da angažujem druge veštake građevinske struke, ali nisam uspela, jer su svi odgovorili da su zauzeti velikim brojem predmeta. Novo suđenje se zbog toga ne zakazuje, a ja već više od dve godine, kao beskućnik, sa dva kofera, živim kod rodbine, ili po tuđim stanovima, jer u svoj ne mogu da uđem…

ODGOVOR VOJNOG PRAVOBRANILAŠTVA

VOJNO pravobranilaštvo u Beogradu, koje zastupa Vojsku Srbije, u odgovoru na tužbu je navelo da je tužba Vesne Jevtić - neosnovana.

S obzirom na to da su svi stanovi u zgradi uknjiženi na fizička lica i, ako postoji osnovanost za utuženje, tužbu je mogla podneti Stambena zajednica. S obzirom na to da je zemljište na kojem je sagrađena stambena zgrada u Ulici vojvode Mišića broj 108, sa devet stanova, i 108 A, sa dva stana, izgrađeno, a da Ministarstvo odbrane nije upisano kao imalac prava nijednog posebnog stana, tužba nema osnova...

Pogledajte više