PONOSNO STRAŽARI NAD SENIMA JUNAKA: Tri i po metra visoka statua podseća na herojstvo ratnika koji su živote dali za slobodu Srbije (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 25. 11. 2022. u 15:08

NA kamenoj litici četrdeset metara poviše Ibra, u klisuri ove reke kroz Dolinu jorgovana, između mesta Cerje i rudarske varošice Ušće, pedesetak kilometara od Kraljeva, već devet decenija uzdiže se i stražari ponosni srpski ratnik – „Spomenik ibarskim junacima palim za kralja i otadžbinu 1912-1918“.

G.Šljivić

Betonska statua srpskog ratnika iz balkanskih i Prvog svetskog rata, visoka tri i po metra, nalazi se nedaleko od magistralnog puta Kraljevo-Raška.

U uniformi i sa puškom u desnoj ruci, ovaj vojnik tako gotovo čitav jedan vek podseća prolaznike i putnike namernike na junaštvo ibarskih ratnika u borbama za slobodu.

Njima u spomen i čast, spomenik su 1930. godine podigli radnici državnog Tehničkog preduzeća „Labor“ iz Beograda koji su tada gradili prugu kroz Ibarsku klisuru prema Skoplju i rekonstruisali obližnji drum.

Ovaj spomenik u nadležnosti je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a uz samu statuu ratnika posađen je crni bor koji je, takođe, zaštićeno prirodno dobro.

- Spomenik je najpre teško oštećen u Drugom svetskom ratu, a tek tokom sedamdesetih godina prošlog veka obavljeni su konzervatorski radovi – kaže Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. - Nakon toga, detaljna restauracija izvršena je 2014. godine zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Na taj način sačuvan je i zaštićen ovaj značajan kulturno-istorijski spomenik i, svakako, znamenitost ovog kraja.

 
 
Pogledajte više