NOVI BUNARI I KRAJ DRINE: U Jadnu će biti vode i sa Cera

23. 11. 2022. u 09:59

LOZNIČANI, gde je gradski vodovod „pokrio“ više od 90 odsto područja Jadra, piju jednu od najboljih voda, ne samo u Srbiji, kaže Željko Marjanović, direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, čiji je osnivač Skupština grada, što je, kako kaže, zasluga lokalne samouprave, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, i svih zaposlenih u tom preduzeću, koji valjano i odgovorno sprovede sve projekte, nastojeći da, i u danima najveće suše, nigde ne budu suve slavine.

foto;V Mitrić

Po dužini vodovodne mreže, koja je 840 kilometara, mogu Lozničanima da pozavide i neki dosta veći gradovi, a od nekih, njene veličine, ona je veća i po nekoliko puta. Ovo javno preduzeće ima 32.573 priključka od čega 31.453 su oni koje koriste domaćinstva, a ostatak preduzeća, radnje i ustanove.

- Zahvaćena količina vode, u našim bunarima, je oko osam miliona kubnih metara godišnje - priča naš sagovornik. - Kontrolu vode kontrolišemo u našim laboratorijama, a kontinuirano to čini i Zavod za javno zdravlje iz Šapca, na izvorištu, ali i na više tačaka.Uprkos skoro tropskim talasaima, većč nekoliko godina, kod nas, nema restrikcije u snabdevanju vodom. Upravljanje sistemom čini se najsavremenijom opremom, pa suj svi objekti povezanio u jedan sistem. Neprestano, 24 časa, imamo monitoring svega što se događa u sistemu.PO svemu tome, odavno, naše preduzeće je u vrhu u svojoj grani u Srbiji i regionu.

Marjanović otkriva da delu područja koje nije pokriveno vodosnabdevanjem, u delu Gornjeg Jadra, na obroncima Cera, urađeni istražni radovi u okviru koji su izgrađena dva istražna bunara za koje su potvrđene razvrstane rezerve vode kao i sanitarne zone zaštite.Pristupa se izradi novih istražnih radova, u tom istražnom području.

 -Isto tako, u aluvionu Drine, nizvodno od sadašnjih izvorišta planiramo nova, kako bismo pratili razvoj Loznice, jer se ona, usled povoljne ekonomske klime,i dolaskom novih investitora,brzo širi. Želimo da u budućnosti imamo komotne zalihe vode za kontinuirano snabdevanje svih sela, i najudaljenijih, i gradske zone.

Kanalizacija

U oblasti odvođenja i prečišćavanja upotrebljenih voda planirana je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), proširenje i revitalizacija kanalizacione mreže.Već se uveliko priprema i pregovara između rukovodstva grada u nadležnih u ministarstvima o realizaciji tog značajnog posla.

Pogledajte više