OŠTEĆEN MOST U IZGRADNJI: Nabujali Ibar i dalje zadaje glavobolje meštanima kraljevačkog i raščanskog kraja

G. ĆIROVIĆ 22. 11. 2022. u 13:39

IAKO je vodostaj u postepenom opadanju, nabujali Ibar i dalje zadaje glavobolje meštanima kraljevačkog i raščanskog kraja, pričinjavajući značajnu materijalnu štetu.

G.Šljivić

Bujica je u Bogutovcu u Ibarskoj klisuri, nedaleko od Kraljeva, oštetila most preko Ibra u izgradnji. Noseći sve pred sobom i valjajući velike količine polomljenog drveća i drugog otpada, vodena stihija je porušila delove mosta, ankere, skele i oplatu.

- Pripremali smo se za betoniranje, a sada sve mora da se odloži jer će neki radovi morati da budu obavljeni bukvalno od početka. Šteta nije mala, a više ćemo znati kada opadne vodostaj – rekao nam je jedan od radnika kojeg smo zatekli na gradilištu.

G.Šljivić

Oštećen most u izgradnji u Bogutovcu

Izgradnja ovog mosta započeta je sredinom ove godine na istom mestu gde se nalazio stari, dotrajali, drveni viseći most izgrađen pre više od pola veka. Ovdašnji meštani i tada su negodovali, jer im je bez mosta otežan put do svojih domaćinstava na desnoj obali Ibra.

- Nadležni nisu razmišljali o nama kada su porušili stari i započeli izgradnju novog mosta jer nam nisu ponudili nikakvo privremeno, alternativno rešenje. Tokom leta smo Ibar prelazili čamcem, sada idemo nekoliko kilometara okolo neuslovnim putem. To je pravo mučenje. Nadali smo se skorijem završetku mosta, ali sada je bukvalno sve palo u vodu – kaže jedna meštanka, dodajući da se većina od 30, uglavnom starijih domaćinstava sa desne strane reke privremeno smestila u Kraljevu ili iznajmila smeštaj u okolini.

G.Šljivić

Nabujali Ibar

Osim ove štete na mostu u izgradnji, Ibar je u centru Kraljeva poplavio gradsku plažu, obližnje barove i sportske terene.

- Druga veća šteta nije zabeležena. Najveći poplavni talas je protutnjao, vodostaj polako opada, ali sve nadležne službe su i dalje u punoj pripravnosti, spremne da reaguju u slučaju potrebe – ukratko „raportira“ Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

G.Šljivić

Ibar poplavio sportske terene

Situacija se polako smiruje i u opštini Raška gde se u svoje korito povukla istoimena, kao i Trnavska reka, dok je vodostaj Ibra u opadanju.

U ovoj varoši, kao i u obližnjem Baljevcu na Ibru, pripadnici Vojske Srbije, MUP, Sektora za vanredne situacije, članovi ovdašnje Civilne zaštite i radnici Ibarskih rudnika, postavili su peščane bedeme koji su zaštitili domaćinstva i sprečili veću štetu.

G.Šljivić

Peščani bedemi u Baljevcu na Ibru

- Zaista su na vreme i efikasno delovali. Ko zna kako bi bilo da nisu postavljeni džakovi sa peskom – ističu meštani Baljevca. - Tamo gde je voda prodrla u kuće radile su pumpe, a štetu ćemo proceniti kada se potpuno povuče.

G.Šljivić

Pumpe rade punom parom
Pogledajte više