GODIŠNJICA BITKE NA MORAVI: Štitili odstupnicu srpskoj vojsci pre albanske golgote

I. M. 17. 11. 2022. u 15:11

LOKALNA samouprava u Vlasotincu i Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, odnosno njegov regionalni odbor za jugoistočnu Srbiju, obeležavaju 107 godina čuvene bitke na Moravi.

foto: OU Vlasotince - detalj sa plakata

Akademija organizovana tim povodom biće održana sutra u sali bioskopa vlasotinačkog Kulturnog centra, sa početkom u 19 časova. To je prvi put da se na ovaj način obeležava godišnjica ove važne bitke.

Ona se u stručnoj javnosti, po značaju i obimu, poredi sa Cerskom i Kolubarskom bitkom, a tokom borbi koje su se vodile na području Jablaničkog okruga štitila se odstupnica srpskoj vojsci prilikom povlačenja prema Kosovu i Metohiji.

S obzirom na to da se kontraofanziva odvijala na području Vlasine, Morave, Jablanice i Puste reke, organizatori najavljuju da će među zvanicama biti gosti iz susednih lokalnih samouprava, predstavnici Vojske Srbije, policije kao i udruženja boraca.

Na akademiji će govoriti Bratislav Petrović, predsednik Opštine Vlasotince, i prof. dr Dejan Antić, istoričar, a nastupiće Vojni orkestar iz Niša i narodni guslar Miljan Toković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više