TENDERI ZAKOČILI "KALENIĆ": Još nije završena izgradnja regionalne deponije nedaleko od Uba, ambiciozno započeta još 2012.

B. PUZOVIĆ

14. 11. 2022. u 09:07

IZGRADNjA regionalne deponije komunalnog otpada "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počinje sredinom sledeće godine, a paralelno će se odvijati i sanacija postojećih lokalnih smetlišta, te opremanje komunalnih preduzeća odgovarajućim kamionima.

Lokacija buduće deponije, Foto M. Jeremić

Najavljene su još izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer-stanica.

Tokom nedavne sednice Skupštine grada u Valjevu, odbornici su usvojili Izveštaj o realizaciji lanjskih programa poslovanja regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko - Tamnava" u Ubu, a njegov direktor Zoran Petrović kaže da su sredstva obezbeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

- U toku je izrada 24 tendera i očekuje se da će deo njih biti objavljen do kraja godine - kaže Petrović.

- Međunarodni tenderi, inače, traju 40 dana i sve se donekle odužilo, ali ne krivicom države, lokalnih samouprava i "Eko-Tamnave", već isključivo zbog procedura Evropske banke za obnovu i razvoj, koje su precizne do najsitnijih detalja.

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović podseća da se o "Eko-Tamnavi" i deponiji u Kaleniću priča gotovo deceniju, a da poreski obveznici Valjeva rad tog preduzeća sa sedištem u Ubu plaćaju pet miliona dinara godišnje.

- Nema rezultata, niti imamo ikakvu korist od tog preduzeća. Valjevce ne zanimaju projekti i preprojektovanje, već kada ćemo početi da otpad odlažemo u Kaleniću, umesto na sadašnje smetlište, koje je opasno po zdravlje i životnu sredinu - rekao je Pavlović.

Zoran Petrović, Foto D. Nedeljković

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović je, nadalje, istakao da je od direktora Petrovića još lane dobio odgovor da će regionalna deponija 2023. početi da prima otpad, pa ga je zanimalo da li ostaje pri toj tvrdnji.

- Završetak ovog projekta je nadohvat ruke, jer je rešen problem nedostatka sredstava.

Nije mala stvar uraditi 24 međunarodna tendera. Za to je potrebno vreme, između ostalog i da se 12.000 strana dokumentacije prevede na engleski jezik - objasnio je direktor Pavlović.

Inače, regionalna deponija komunalnog otpada "Kalenić" je zajednički projekat za Kolubarski i delom Mačvanski okrug, te područje Beograda. Realizacija je počela pre 12 godina i za izgradnju je predviđeno 31,5 miliona evra. Prošlog decembra, Gradska uprava u Valjevu je saopštila da će tenderi biti raspisani krajem februara ove, a početak radova na proleće iduće godine.

ROKOVI

KADA je razmatran izveštaj o poslovanju "Eko-Tamnave" za 2020, direktor Petrović je na sednici Gradskog veća rekao da je od početka uvođenja izvođača u posao, do stavljanja u funkciju buduće regionalne deponije potrebno od dve i po do tri godine. Uslov je da se paralelno, na adekvatan način, odvijaju pripreme u lokalnim samoupravama koje su uključene u ovaj projekat, odnosno koje će da koriste usluge ove deponije.

Pogledajte više