SPOMENIK POSVEĆEN NENASILJU: Na konkurs za idejno rešenje, koji je trajao do 26. oktobra, pristiglo pet prijava

D. M.

04. 11. 2022. u 06:15

NA konkurs za idejno rešenje spomenika, koji je trajao od 15. septembra do 26. oktobra, pristiglo je pet ideja od kojih je komisija izabrala onu koju su predložili studenti niškog Građevinsko-arhitektonskog fakuleta u Nišu.

Foto D. Miljković

- Niš je prvi grad u Srbiji koji će imati spomenik posvećen nenasilju i nalaziće se u Parku Svetog Save i biće to opomena mladim ljudima, ali i sećanje na sve nevino stradale žrtve - kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je zahvalila i porodici tragično nastradalog Vuka Stojiljkovića 2014. godine, koja je inicirala podizanje tog spomenika.

Ovaj spomenik, dodaje, biće simbol i kao takav poslaće jednu snažnu poruku pre svega mladim ljudima koji žive u vremenu takvom kakvo jeste.

- Potrebno nam je malo više međusobnog uvažavanja, mlade generacije su možda stasale na vrednostima koje nisu one prave i neka ovaj spomenik nenasilju bude jasna poruka mladima, ali i svima nama kao i ljudima koji dolaze u Niš - naglasila je ona.

Prema rečima Ivana Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam Niš, spomenik nenasilju "Polet" biće visok 10 metara i po obliku podseća na zvonike Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene sa jedne strane, i na solitere u pozadini sa druge strane.

 

STIHOVI

NA postolju spomenika ispisani su stihovi pesnika Mike Antića: "Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više