ULAGANJEM DO UŠTEDE ENERGIJE I NOVCA: Vlasotince nastavlja da podržava energetsku efikasnost

Igor Mitić 03. 11. 2022. u 16:21

GRAĐANI Vlasotinca kojima su na konkursu lokalne samouprave odobrena sredstva namenjena sufinansiranju energetske sanacije objekata dobili su danas ugovore i mogu da počnu sa realizacijom planiranih investicija.

foto: OU Vlasotince

Pored 130 građana, ugovore je dobilo i 11 izvođača radova. Na konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije prijavilo se 169 građana, ali je 39 prijava odbačeno zbog nepotpune dokumentacije ili naknadne provere na terenu.

Dobitnicima grantova na raspolaganju je bilo ukupno osam miliona dinara, iz lokalnog i republičkog budžeta, za šest mera sanacije, ali su naknadno obezbeđena i dodatna sredstva.

- Da bi smo podržali sve koji su se javili na konkurs, a ispunjavaju uslove, izdvojili smo iz opštinskog budžeta dodatnih skoro 10 miliona dinara što je posebno važno u trenutku kada smo svi, više nego ikada, svesni činjenice da je neophodno štedeti energiju – rekao je Bratislav Petrović, predsednik opštine.

Dodatna sredstva su odobrena kako pojedini građani, koji su u svom kućnom budžetu obezbedili deo neophodnog novca, ne bi bili obeshrabreni da ulažu u štednju energije.

Zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić je najavio da se očekuje da, zbog interesovanja građana, u periodu koji predstoji bude novih konkursa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

KONTROLA REALIZACIJE

Komisije koje su radile na sprovođenju aktuelnog konkursa podelom ugovora nisu završile rad, jer će on biti okončan tek kontrolom realizacije planiranih poslova. Najveće interesovanje bilo je za zamenu stolarije i termičku izolaciju, potom za zamenu odnosno ugradnju kotlova kao i za za ugradnju ili zamenu mrežnih istalacija za kotao na biomasu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više