OTVOREN 60. OKTOBARSKI LIKOVNI SALON: Veliki jubilej najznačajnije likovne manifestacije u Leskovcu

Igor Mitić 01. 11. 2022. u 13:42

U LESKOVAČKOM kulturnom centru(LKC) sinoć je otvoren 60. Oktobarski likovni salon. Prvonagrađeni umetnik Ivan Milenković trijumfovao je na ovoj najvećoj i najznačajnijoj likovnoj manifestaciji u Jablaničkom okrugu.

foto: GU Leskovac

Milenković je prvu nagradu jubilarnog Oktobarskog likovnog salona osvojio za ulje na platnu pod nazivom „Smartphone Light 28“. Odlukom žirija druga nagrada pripala je Slobodanu Radojkoviću, a treća Jovani Đorđević.

Tokom svoje višedecenijske tradicije Oktobarski likovni salon je kontinuirano pružao mogućnost da se ljubiteljima likovne umetnosti, uz već afirmisane, predstave i mladi talentovani autori.

Manifestaciju je otvorila Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, i naglasila da ovaj grad za oblast kulture izdvaja više od 9,3 odsto svog budžeta kao i to da je posebno raduje puna galerija „što potvrđuje da Leskovac ima veliki broj ljubitelja i poznavalaca likovne umetnosti“.

Direktorka LKC Sanja Conić je istakla da je Oktobarski likovni salon jedna od najznačajnijih manifestacija ove ustanove koja beleži 60 godina trajanja i to bez ikakvih prekida.

- Poslednjih godina primat preuzimaju audio-vizuelne tehnike, novi vid izražavanja umetnika, ali bez klasike nema ni umetnosti. Zato je važno da ovaj salon postoji, da umetnici rade na platnu, jer prava umetnost je ona koja se stvara četkicom i bojom – ocenila je direktorka Conić uz zahvalnost umetnicima što su prijavili svoje radove u velikom broju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više