POTOMCI PAMTE KUMANOVSKU BITKU: Položeni venci u znak sećanja na velike borce srpske vojske (FOTO)

V.Mitrić

26. 10. 2022. u 11:57

U SEVERNOJ Makedoniji, na Zebrnjaku, obeleženo je 110 godina čuvene Kumanovske bitke.

foto:V.Mitrić

Vence i cveće na spomen-kosturnicu položili su, u ime Vlade Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, ambasador u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, vojni izaslanik Vojske Srbije potpukovnik Vujica Vukobratov.

Bili su tu i srpski poslanici u Sobranju Severne Makedonije Ivan Stoilković i Miroslav Jovanović, delegacije gradova Vranje i Kumanovo, gradonačelnica Staro Nagoričane Žaklina Jovanovski, predstavnici Vojske Severne Makedonije, srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Prisustvovali su i predstavnici brojnih udruženja koja neguju revolucionarne tradicije oslobodilačkih ratova Srbije na čelu sa delegacijom Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. koju su činili, pored potpredsednika Cvetojevića, generalni sekretar Milena Harambašić i Dragan Đermanović.

- Prilikom proputovanja prema Zebrnjaku u Severnoj Makedoniji, grupa od 45 potomaka naših predaka - div junaka posetila je i Muzej Kopnene vojske Srbije u Nišu i položila venac na Spomenik oslobodilačkih ratova Srbije 1877-1918. od Turaka, Bugara i Nemaca na Trgu kralja Milana u Nišu, priča Hadži Sreten Cvetojević iz Ljubovije, potpredsednik Saveza udruženja ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i njihovih  potomaka. - Takođe u Skoplju potomci su posetili spomen-hram Svetog Arhangela Mihaila i u kripti uz odavanje dužnih počasti položili venac među 108 kovčega u kojima se nalaze zemni ostaci prvih regruta, palih za slavu i veličinu otadžbine sa područja južne Srbije iz vardarskih, bregalničkog, kosovskog, bitoljskog i ibarskog puka.

Po povratku u Srbiju iskorišćena je prilika da posete manastir i celivaju mošti jednog od najvećih srpskih svetitelja i molitvenika pred prestolom Božjim Svetog Prohora Pčinjskog.

BONUS VIDEO - KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pogledajte više