POČELI BOSI, U OBIČNIM KOŠULJAMA: FK Graničar u Đali osnovan je još pre 100 godina, stanovnici svoju privrženost pokazuju na različite načine

Slobodan Bajić

23. 10. 2022. u 07:11

FUDBAL igrati organizovano i tu tradiciju negovati čitav vek, u malom vojvođanskom selu kao što je Đala, na banatskoj, krajnjoj severnoj kapiji Srbije uz granicu sa Mađarskom, uspeh je ravan podvigu.

Aleksandar Cvejić sa knjigom, Foto S. B.

Ostvarili su ga zaljubljenici u "bubamaru" fudbalskog kluba Graničar, osnovanog još 1922. godine, kada su Đalinci počeli intenzivno da se druže sa loptom i svakodnevno treniraju.

Za 100 godina, više od 500 mladića je nosilo plavi dres a najčešće se pominju imena Žarka Cvejića i Dragoljuba Popova, na samom početku, a posle Drugog svetskog rata, Miloša Popova i Živojina Dimitrova. U novijoj klupskoj istoriji tu su Miloš Zakić, proglašen za najboljeg igrača, i Živojin Popov, koji je igrao samo za Graničar 30 godina, sve do svoje 48. godine, bio kapiten, predsednik i prvi školovani trener. O tome svedoče kazivanja Stanka Miloševog, koji je 50 godina vedrio i oblačio fudbalom i politikom sela.

- Svedočenje jednog od pionira fudbala u Đali, Stanka Miloševog, predstavlja temelj zapamćenja istorije kluba - kaže Aleksandar Cvejić, autor knjige "Vek đalinskog fudbala" povodom jubileja i potvrđuje da se klub najpre zvao Kosovo.

- Inspirisani kosovskim mitom mladi đaci i seljaci smatrali su da je to najprikladnije ime. Mit Kosovske bitke prožimao je svako dete i svakog Srbina u Habzburškoj monarhiji.

Ni Đalinci nisu bili u tome izuzetak.

Đalinska deca prvu loptu videla su 1918. godine, posle ulaska srpske vojske u selo. Prvu utakmicu odigrali su 1922. godine sa prvim komšijama iz Krstura, a zatim na terenu "kod vetrenjače" dočekali i ekipe iz Sente, Kneževca, Banatskog Aranđelova... zvanično su registrovani tek 18. febraura 1934. godine, posle 12 godina neformalnog takmičenja.

Foto privatna arhiva

Igrali su bosi, u košuljama sa zavrnutim rukavima i gaćama izrađenim u domaćoj radinosti.

- Nema Đalinca koji nije privržen fudbalskom klubu Graničar. Neki svoju naklonost iskazuju na terenu, drugi kao navijači, a treći kao pomagači kluba. Retki su stanovnici Đale koji nikada nisu gledali nijednu utakmicu lokalnog kluba - kaže Cvejić.

Na obeležavanju značajnog jubileja, predsednik kluba Jožef Šajgo, trener Miloš Milanov, predsednik Opštine dr Radovan Uverić i član Opštinskog veća zaduženog i za sport, Nedeljko Krišanov, u prisustvu najstarijih igrača, sportskih radnika i gostiju, uručili su zahvalnice i diplome veteranima i đalinskim fudbalskim pregaocima.

ISTORIJA

U prvoj generaciji đalinskih fudbalera igrali su Isa Stankov, Maksa Koledin, Stanko Milošev, Dušan Knežević, Ljubomir Utornik, Milorad Koledin, Živko Koledin, Milenko Kuzmanov, Nenad Miladinov... a brzo se priključila druga generacija, braća Cvejić, Jovica i Žarko, Vita Kaloper, Radovan Žeravica, Bora Bojić, Jovan Bajić, Steva Miladinov, Dragoljub Popov, Mita Manić.

KLUPSKO POZORIŠTE

GRANIČAR je imao svoje amatersko pozorište. Svake subote uveče, u nekoj od pet tadašnjih kafana u Đali, priređivali su "Veselo veče", a o svecima i značajnijim crkvenim praznicima igrali su ozbiljne komade od Branislava Nušića, Janka Veselinovića i Jovana-Sterije Popovića. Bio je to značajan izvor prihoda kluba.

Pogledajte više