BATA ZAUVEK POD KOSMAJEM: U Sopotu otkriven spomenik slavnom glumcu Velimiru Živojinoviću

S. VIDAČKOVIĆ

21. 10. 2022. u 06:15

UZ muziku iz filma "Valter brani Sarajevo" juče je, na platou ispred Centra za kulturu u Sopotu, otkriven spomenik legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016). Bronzana skulptura slavnog umetnika delo je vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice "Braća Jeremić" iz Vrčina, koji su realizovali ideju predsednika beogradske opštine Sopot Živorada Žike Milosavljevića.

Foto: S.V.

Kada su prvi čovek Sopota i gradski menadžer Miroslav Čučković skinuli crveni plašt sa skulpture, video se Bata kako sedi na klupi, obučen u šumadijsku narodnu nošnju, dok mu je jedna ruka oslonjena na koleno, a druga na naslonu. Tako će svako, ko sedne pored njega, kako bi se fotografisao, biti u njegovom "zagrljaju".

- Ovde, ispred zdanja kulture, gde već pola veka stanuje Filmski festival u Sopotu, Valter će biti na večnoj straži umetnosti i slobode - rekao je Milosavljević okupljenim poštovaocima Bate Živojinovića.

- Njegovo svetlo ime čuvaćemo i nagradom za najbolju mušku ulogu na našem festivalu, kojom se već okitilo nekoliko sjajnih glumaca današnje umetničke generacije. Bata je bio planetarna pojava, građanin i umetnik svega, glumac čiji je film "Valter brani Sarajevo" najgledaniji u istoriji svetske kinematografije. Slavili smo zajedno njegove sopotske nagrade i svetske uspehe, ali i molili i dobijali pomoć kad nam je bila neophodna. Isti je bio i prema mnogim građanima, za vreme izleta u političke vode. I evo, naš Bata je od danas ovde u svom Sopotu, pod Kosmajem zauvek.

Podsetio je Milosavljević i na više od 340 Batinih uloga u filmovima, te rekao da ga i sad, gotovo svakodnevno, viđamo na televiziji gde se repriziraju njegove role. Jučerašnjoj svečanosti pristustvovali si i Batin sin Miljko, te unuke Dina i Maks. Oni su oduševljeni skulpturom, te ne kriju koliko je ovakva uspomena na njihovog oca i dedu značajna za celu porodicu Živojinović.

VOLEO LIZ TEJLOR

PODELIO je Žika Milosavljević jednu od brojnih anegdota iz života slavnog Bate, sa kojim se često družio.
- Bata je bio ljubimac ženskog sveta, od koleginica iz zanata, do hiljada obožavateljki. Na pitanje kako je to Lula podnosila, umeo je šeretski da odgovori "više je verovala meni nego svojim očima". Nije se libio da obelodani svoj izbor šampionke sveta u lepoti. To je, doduše učinio tek 2011. godine, kada je objavljeno da je preminula Elizabet Tejlor. I sam je rekao da su se njegovi dečji snovi ostvarili kada ju je video uživo i proveo mesec dana u susednoj baraci, na snimanju "Sutjeske". Tu je Bata delio kadar sa njenim suprugom Ričardom Bartonom.

- Postoje neki dani u našim životima koje pamtimo zauvek, i takav je ovaj dan, kada je moj otac dobio svoj prvi spomenik - kaže Miljko Živojinović. - Značajno je što je to urađeno u našoj Šumadiji, na deset kilometara od naše Koraćice, u Sopotu gde se održava drugi najstariji filmski festival, čiji je osnivač upravo moj otac. Posebno mi se sviđa što Bata nije predstavljen u jednoj od svojih uloga, nego je u tradicionalnoj srpskoj narodnoj nošnji, sa čakširama, pojasom i opancima i što to ostaje kao jedno znamenje na njegovo poreklo i kraj iz kog je potekao. U ime naše porodice, zahvaljujem se Žiki Milosavljeviću i celom Sopotu, te vajaru Đankoviću i livnici "Jeremić", a i "Večernjim novostima" koji neguju sećanje na našeg Batu.

Kada je otkrivanje statue pozdravljeno gromoglasnim aplauzom, usledilo je fotografisanje pored Bate, a ceo događaj uveličao je nastup dečjeg hora i folklora, koji je izveo splet narodnih igara. 

BONUS VIDEO:

NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pogledajte više