BEČEJ NA VODI PO AJFELOVOM ARŠINU: Gabor Kuti, direktor JP Vodokanal Bečej, o planovima i zanimljivim projektima (FOTO/VIDEO)

B. G.

23. 10. 2022. u 17:00

NEMA tog meštanina Bečeja koji svakom putniku namerniku, sa ponosom neće skrenuti pažnju na staru brodsku prevodnicu Šlajz, koja je vekovima kruna vezivanja Velikog Bačkog kanala i reke Tise.

Fot: B. Grujić

Izrađena je u birou Ajfela, a njena gradnja je završena 1900. godine po planovima Hajnca Alberta, austrougarskog vojnog inženjera.

Kapije prevodnice su pokretane električnim pogonom koji je proizvodila hidroelektrana, a time je ova brana bila jedna od najsavremenijih u to vreme. U prostorijama nekadašnjeg turbinskig postrojenja u Bečeju, mogu se videti sačuvani delovi mašina koje su pokretane snagom generatora na jednosmernu struju dobijenu protokom vode iz kanala.

Zahvaljujući Tisi i toplim geotermalnim vodama, na kojima, kako to Bečejci vole da kažu, leži ova varoš, jedan je od retkih gradova u Vojvodini u kojima je voda u slavinama ispravna i građani je koriste za piće.

O planovima i zanimljivim projektima novih prečistača, za "Novosti" priča Gabor Kuti, tehnički direktor Javnog preduzeća Vodokanal Bečej.

V.N.

Pogledajte više