SMEĆE VIŠE NIKAD NEĆE BITI - PRETNJA: Sve bliži početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

18. 10. 2022. u 06:00

PROJEKTNO-TEHNIČKA dokumentacija za upravljanje otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačku Palanku, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas je izrađena i prošla je sve verifikacije nadležnih organa.

Foto sajt JKP čistoća

Time je učinjen novi važan korak ka ostvarenju tog kapitalnog projekta u zaštiti životne sredine ovog centralnog dela Vojvodine.

Uz nadležne domaće institucije pozitivno mišljenje dali su i stručnjaci Evropske komisije (JASPERS), što ukazuje da je dokumentacija urađena u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i propisima EU, uz primenu tehničkih rešenja i tehnologija koje obezbeđuju najveću moguću zaštitu životne sredine.

- Trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacije za prvu fazu izgradnje i opremanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa sanitarnom deponijom i pratećim objektima - navodi, za "Novosti", članica Gradskog veća Mira Radenović, napominjući da se sve radi po principima EU, budući da veći deo finansijskih sredstava očekujemo iz evropskih IPA fondova.

Ukupna procenjena vrednost projekta je 11,2 milijarde dinara, a trebalo bi da bude realizovan u tri faze. Za prvu je planirana izgradnja "kasete" za odlaganje otpada i pratećih objekata, kao i nabavka opreme za rad Regionalnog centra.

- Opremu čine sistemi za mehaničko-biološki tretman otpada "biosušenjem", za prečišćavanje procednih i drugih otpadnih voda, za separaciju, sakupljanje i transport otpada, laboratorije za ispitivanje otpadnih voda i drugo. Procenjena vrednost ove faze je veća od 8,6 milijardi dinara - kaže Radenovićeva i dodaje da se za finansiranje prve faze očekuje do 50 odsto iznosa od EU dok bi preostala sredstva bila obezbeđena iz domaćih izvora.

Centar uz postojeću nesanitarnu deponiju, Foto N. Karlić

Kada je reč o tehnologiji koja će biti primenjena u tretmanu otpada na području Novog Sada i sedam okolnih opština, planirano je odvojeno sakupljanje odnosno "suva kanta" i "mokra kanta". U suvoj će biti sakupljan otpad koji je moguće reciklirati, a u mokroj ostali komunalni otpad koji je uglavnom organskog porekla.

UDALjENA VIŠE OD 300 METARA OD KUĆA

KAO najpovoljnija za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, odabrana je lokacija uz postojeću nesanitarnu deponiju, udaljena oko 150 metara od auto-puta Subotica - Novi Sad - Beograd.

- Deponija je udaljena više od 300 metara od kuća van naselja, a planirano je i podizanje pojasa zaštitnog zelenila, čija širina dostiže i do 150 metara, kao i podizanje barijera za zaštitu od buke - precizira Radenovićeva.

Ilustracija V. N.

Pogledajte više