EVAKUACIJA U SLUČAJU ZEMLJOTRESA: Vežba Civilne zaštite u Kraljevu zakazana za 13. oktobar

G. ĆIROVIĆ 06. 10. 2022. u 11:01

NA Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. oktobra, u svim osnovnim školama na teritoriji Kraljeva biće održana zajednička, pripremna vežba „Evakuacija u slučaju zemljotresa”.

G.Šljivić (arhiva)

U organizaciji kraljevačke Civilne zaštite, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalne samouprave i Dobrotvorne fondacije Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“, prema rečima Zdravka Maksimovića, rukovodioca Odeljenja za poslove civilne zaštite, osnovni cilj vežbe je da učenici budu upoznati sa procedurama u slučaju eventualne elementarne nepogode.

- Osim toga, želimo da skrenemo pažnju prosvetnim radnicima na planiranje reagovanja u vanrednim, ali i u redovnim okolnostima, kada su pitanju đaci sa posebnim potrebama. Na taj način upoznajemo javnost o tome da oko nas postoje i oni koji ne mogu da urade sve što smo nekim planovima predvideli – kaže Maksimović.

U sklopu projekta, inženjeri Kancelarije za javna ulaganja obišli su školske objekte na teritoriji Kraljeva koje pripada osmoj seizmičkoj zoni i preporučili mere kako bi školske zgrade bile bezbedne prilikom eventualnog zemljotresa.

- Te strukturne mere moraju se uzeti u obzir prilikom rekonstrukcije škola, a postoje i mere koje školski timovi mogu da sprovedu kako bi se osigurala bezbednost dece i zaposlenih – naglašava Sandra Nedeljković iz Kancelarije za javna ulaganja.

BONUS VIDEO - U ŠKOLAMA U ČEŠKOJ SVE TEŽE: Umesto grejanja, đacima podelili ćebad

Pogledajte više