O GENOCIDU I U KRUŠEVCU: Izložba o podvigu Diane Budisavljević prvi put pred publikom van Beograda

S. Babović

06. 10. 2022. u 07:13

PRVI put posle premijernog izlaganja u Beogradu, postavka Muzeja žrtava genocida nazvana "Povratak, priča koja traje", gostuje ven glavnog grada i do kraja oktobra moći će da se vidi u kruševačkom Narodnom muzeju.

Foto NM u Kruševcu

- Tokom Drugog svetskog rata na teritoriji nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, deca su u potpunosti delila sudbinu roditelja, odnosno porodica i stradala su zbog etničke i verske pripadnosti na kućnom pragu, u zbegovima, logorima, kao i na pojedinačnim stratištima - ističe autorka izložbe i viši kustos u Muzeju žrtava genocida Jasmina Tutunović Trifunov.

- Preživeli mališani su spas pronašli na teritoriji okupirane Srbije i, posredstvom Komesarijata za izbeglice, bili smeštani u karantinima širom zemlje te u izbegličkim domovima. Neki su i odrastali u partizanskim jedinicima kao kuriri ili bombaši.

Foto NM u Kruševcu

Nekoliko hiljada srpske dece iz sistema jasenovačkih i drugih logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, spaseno je u akciji Diane Budisavljević i njenih saradnika, ali je oduzimanjem evidencije 1945. mnogima od njih bila uskraćena mogućnost da saznaju ko su, odakle su i čiji su. Istoričar Dejan Ristić, direktor jedinstvenog muzeja ovog tipa u jugoističnoj Evropi, naglašava da je NDH bila jedina državna tvorevina u ratom zahvaćenoj Evropi koja je osnivala logore smrti i za decu, pa je pred srpskim narodom ozbiljna misija da naučno istražuje te i druge bolne događaje iz prošlosti.

Foto NM u Kruševcu

POVODI

IZLOŽBA "Povratak, priča koja traje" je nastala povodom obeležavanja 80 godina od stradanja civilnog stanovništva, pre svega dece na teritoriji okupirane Jugoslavije, te godišnjice nemačko-hrvatske ofanzive na područje Kozare i Potkozarja. Realizaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, "Telekom Srbija" i Fondacija Muzeja žrtava genocida, odnosno njen upravitelj Stanko Debeljaković.

BONUS VIDEO - PETROVA GORA JE VELIKA GROBNICA SRBA: Sa Brankom Gvozdenovićem na planini prepunoj ustaških žrtava

Pogledajte više