PENZIONERI MOGU JOŠ DA POMOGNU: Međunarodni dan starih u Valjevu obeležen preventivnom kontrolom zdravlja

B. PUZOVIĆ

04. 10. 2022. u 06:20

BROJNI penzioneri u Valjevu su - u organizaciji Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja koja je sarađivala sa Zavodom za javno zdravlje, ovdašnjim Crvenim krstom, Medicinskom školom i svojim ovdašnjim udruženjem - bili u prilici da provere krvni pritisak, holesterol, trigliceride, šećer, težinu i visinu... na osnovu čega su im lekari i medicinsko osoblje izračunavali faktor rizika po zdravlje.

Foto Pristup

Akcija u Domu penzionera je organizovana povodom Međunarodnog dana starih, a učenici Medicinske škole su upriličili i izložbu svojih radova, te sa volonterima Crvenog krsta delili zdravstveno-edukativne brošure Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" iz Beograda.

- Prevencija je najvažnija, a među starijima su najčešće kardiovaskularne bolesti, dijabetes i koštano-mišićni problemi. Nažalost, sve su rasprostranjeniji i neurološki poremećaji, poput demencije i Alchajmerove bolesti - kaže dr Verica Petrović, specijalista opšte medicine u valjevskom DZ.

Vera Drinčević, Foto Pristup

Sekretar Crvenog krsta u gradu na Kolubari Aleksandar Tomić ističe da su najstariji sugrađani i te kako značajni za društvo, još mogu da doprinesu razvoju zajednice, a ona bi trebalo da poboljša njihov položaj. Kaže, Međunarodni akcioni plan starenja, ustanovljen pre dvadesetak godina u Madridu, definisao je da se mora voditi računa o potrebama starijih osoba.

- U društvu je prisutna diskriminacija starih, a nehuman odnos je proizvod stava da oni više nisu sposobni za bilo kakav posao, učenje, savladavanje novih veština, što se ogleda u svim javnim ustanovama. Iako ne postoji relevantnija evidencija o tome, sa Centrom za socijalni rad pokušavamo da prodremo u problematiku psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te pomognemo žrtvama koje su često upravo iz ove populacije - zaključuje Vera Drinčević, predsednica Udruženja penzionera Valjeva.

Foto Pristup

ZDRAVLjE

- STATISTIKA UN i najnoviji podaci srpskog instituta pokazuju da je stanovništvo sve starije, a SZO je preporučila da njihov ovogodišnji dan bude posvećen zdravlju žena, pa se i dalje baziramo na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, čemu naši učenici daju značajan doprinos - kaže Nikola Savić, nastavnik zdravstvene nege u valjevskoj Medicinskoj školi.

Pogledajte više