DAN OSLOBOĐENJA BELE CRKVE: Položeni venci na spomenike oslobodilaca i žrtava fašizma

Jelena J. Baljak 01. 10. 2022. u 20:02

BELA Crkva prvo je mesto u Srbiji, koje je Sovjetska vojska oslobodila od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Bilo je to 1. oktobra 1944. godine.

Opština Bela Crkva

Ovaj značajan datum obeležen je danas svečanim polaganjem venaca na spomenik crvenoarmejcima, koji su život dali za slobodu te južnobanatske varošice, kao i na spomenik žrtvama fašizma.

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane major Nenad Naumov, stariji vodnik prve klase Željko Janaćković, stariji vodnik Bojan Talaja, predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić sa odbornicima lokalnog parlamenta, predstavnici SUBNOR-a Bela Crkva, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, profesori i učenici Tehničke škole „Sava Munćan“.

-Puno žrtava je palo da bi mi danas živeli u ovakvom svetu. Zato se borimo iz dana u dan da u ovim teškim vremenima očuvamo svoju slobodu, da se ni pred kim ne savijamo, ne ponizimo i da u najboljem duhu pokažemo šta je srpski narod – poručila je Violeta Simić.

Bela Crkva je pod okupacijom nemačke vojske i njenih saveznika bila od aprila 1941. do oktobra 1944. godine, kada je vojska Crvene armije, u sadejstvu sa partizanskim jedinicama, ušla u varošicu i, uz velike žrtve, je oslobodila.

Pogledajte više