GRAĐANI ZAHTEVALI: Počinje uklanjanje 37 oronulih kuća u dolini Jadra

Š.M.

27. 09. 2022. u 16:20

NA zahtev građana, 37 oronulih kuća u dolini Jadra, koje su žitelji Loznice pre nekoliko godina prodali britansko-australijskoj kompaniji "Rio Sava" počeće uklanjanje 3. oktobra, a biće porušene radi bezbednosti, potvrdio je "Novostima" Petar Filipović, predsednik Udruženja građana "Opstanak u dolini Jadra".

Foto: V. Mitrić

Stanovnicima naselja Donje Nedeljice, Brezjak i Slatina, prilikom prodaje porodičnih imanja, dozvoljeno je da osim pokretnih stvari iz kuća odnesu prozore, vrata, skinu krov. Zbog toga mnogi objekti danas izgledaju ruinirano i predstavljaju opasnost za stanovnike koji su tu ostali da žive.

- Održali smo razgovor sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, koji nam je predočio da će rušenje 37, a kasnije još 17 objekata početi 3. oktobra - kaže Filipović. - Sve kuće predstavljaju opasnost za nas koji živimo u ovom delu Jadra, pa je njihovo uklanjanje jedino rešenje. Takođe, one predstavljaju pravo ruglo. Sem rušenja, nikakvih aktivnosti od kompanije "Rio Sava" neće biti, to je završena priča.

Grad je izdao građevinsku dozvolu za izvođenje radova, dok je britansko-australijska kompanija izabrala izvođača koji će brzo biti uveden u posao.

- Građani su mogli čak i sa svojih prodatih placeva da odnesu drva za ogrev - napominje naš sagovornik. - Grad je zbog rušenja oformio svoju ekipu od nekoliko ljudi koja će svakodnevno nadgledati i pratiti radove. Zemlja koja je prodata u pripada kompaniji "Rio Sava" sada se uglavnom koristi za obrađivanje, bez ikakve nadoknade.

Pogledajte više