MAKETE I ZA VELIKU DECU: U holu OŠ "Četvrti kraljevački bataljon" održan tradicionalni "Spiner kup"

G. ĆIROVIĆ

27. 09. 2022. u 06:22

OVOGODIŠNjI, 24. maketarski "Spiner kup", koji su organizovali istoimeni kraljevački klub i Maketarski savez Srbije je u Kraljevu, okupio oko 60 takmičara iz svih krajeva Srbije, te iz Bugarske i Severne Makedonije, koji su izložili više od 200 maketa aviona i istorijskih minijatura vojnih vozila, tenkova i brodova.

Foto G. Šljivić

- Kategorije su prema razmerama, odnosno od 1:144, što znači da je svaki deo na maketi smanjen 144 puta u odnosu na original, zatim 1:72, 1:48 i 1:32, što su već velike makete koje je zaista teško napraviti - objašnjava dr Dragan Kosić, prvi čovek Maketarskog saveza Srbije i MK "Spiner", uveren da je ovo delatnost na ivici sporta i umetnosti.

Foto G. Šljivić

Sport je jer se proglašavaju pobednici, dele medalje i priznanja, a umetnost jer sve treba doživeti na poseban način.

Foto G. Šljivić

- Treba videti makete sa otvorenim kabinama, za koje plastiku morate da isečete idealno ravno i ubacite delove poput pilotskog sedišta, letača, komandne table... Sve mora biti na svom mestu i u tačnoj razmeri - dodaje Kosić, podsećajući da je prvi "Spiner kup" u Kraljevu održan 1999, u predvečerje agresije NATO na Srbiju.

Foto G. Šljivić

A, ove godine su se maketarima, van kategorija, pridružili i učenici OŠ "Četvrti kraljevački bataljon", u čijem holu je Kup i organizovan.

Foto G. Šljivić


 

Pogledajte više