NIŠ NUDI 34 MILIONA: Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisala javni poziv za finansiranje niza mera energetske sanacije

D. MILjKOVIĆ

26. 09. 2022. u 09:40

NIŠKA Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) je za domaćinstva raspisala javni poziv iz oblasti energetske sanacije, vredan 34 miliona dinara, a rok za prijavljivanje zainteresovanih ističe 15. oktobra.

Ivan Pavlović, Foto D. Miljković

Do kraja godine, sredstva bi trebalo da dobiju 300 onih koji ispunjavaju uslove, odnosno prikupe - kako ističu u KLER - ne tako komplikovanu dokumentaciju. Jednako je važno i što je taj broj za 100 veći od lanjskog...

- Pozivamo sva domaćinstva koja bi želela da zamene stolariju, postave termoizolaciju, saniraju i dodatno zaštite krovove, te zamene svoje peći na čvrsto gorivo kotlovima na pelet ili gas. Otvoreni smo i za sve koji nameravaju da nabave toplotne pumpe, ili kolektore za dogorevanje tople vode, a procedura je maksimalno pojednostavljena - kaže Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Nišu, napominjući da sugrađani koji su već ostvarili neko pravo po javnom konkursu, na primer nabivili kotlove, ili su konkurisali za neku drugu meru energetske sanacije, mogu to da učine i ove godine.

Foto Novosti

Po službenoj dužnosti, KLER će pribaviti uverenje od lokalne poreske administracije o izmirivanju ove vrste obaveza, a pribaviće i list nepokretnosti za sva domaćinstva koja se budu odazvala pomenutom javnom pozivu.

- Za zamenu stolarije Nišlije mogu da konkurišu do maksimalnih 140.000, za termoizolaciju do 100.000 ili 200.000 dinara u zavisnosti od površine, ili do 2.000 dinara po kvadratnu. Za kotlove se dobija 85.000 i 95.000 za kondenzacione kotlove na gas i kotlove na biomasu, te 250.000 za toplotne pumpe, odnosno 140.000 dinara za solarne kolektore - objašnjava Pavlović.

POMOĆ

FORMULARI za prijavljivanje mogu da se preuzmu na šalterima Gradskog uslužnog centra, a biće dostupni i na internet prezentaciji Niša, te na sajtu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, u delu za medije. Svima kojima su potrebne dodatne informacije, za postavljanje pitanja je na raspolaganju i elektronska adresa KLER.

Pogledajte više