DAROVI PRIRODE NA DLANU: U pirotskom, staroplaninskom selu Dojkinci, održani „Miholjski susreti sela“

V.Ćirić

24. 09. 2022. u 16:57

U PIROTSKOM selu Dojkinci, u srcu Stare planine, održani su „Miholjski susreti sela“, neka vrsta gastonomske manifestacije na kojoj se mogu videti plodovi ovog kraja, koji uspevaju još uvek bez neke preterane agrotehnike.

Foto: V.Ćirić

Tridesetak meštana Dojkinaca, ali i okolnih sela u Gornjem Visoku:Rsovaca, Visočke Ržane, Pakleštice, Kamenice, Jelovice, na svojim štandovima na kojima su izlagali kao familije, za ovaj dan je izložilo uglavnom krompir koji ovde odlično uspeva, ali i paprike, razno drugo povrće, voće, kompote, pekmeze, čak i zimnice čija je priprema uveliko u toku, ali i drvenariju, stare kućne „aparate“ i alate pravljene od hrastovog ili lipovog drveta i slične majstorije.

Foto: V.Ćirić

 

Miljan Živadinović iz Dojkinaca kaže da je njegovo domaćinstvo sa ozbiljnijom proizvodnjom kromira i meda počelo da se bavi pre desetak godina i nisu se pokajali jer se može poprilično zaraditi jer su proizvodi organski i nezagađeni. Namerava da ostane u selu i da čitava porodica i dalje privređuje na ovakav način. Za organsku proizvodnju postoje idealni uslovi-zaključuje ovaj mlađi gorštak.

Manifestaciju su organizovali grad Pirot, dojkinačka Mesna zajednica i Ministarstvo za brigu o selu, koje je u poslednje dve godine u ovom kraju kupilo 15 kuća i poklonilo mladim bračnim parovima. Prema rečima Vidojka Panajotovića, pomoćnika pirotskog gradonačelnika Vladana Vasića, u narednom periodu biće još kuća za mlade koji se odluče da se vrate ili dođu i skuće se u nekom pirotskom selu, kako bi se zaustavili negativni trendovi pražnjenja sela ne samo u Srbiji već okolnim zemljama.

Predsedniku MZ u Dojkincima Ivici Veljkoviću takođe je cilj da ovo selo poput mnogih drugih ostane u životu i navodi da je u poslednjih par godina učinjeno mnogo, da se kroz ovakve manifestacije popularizuje život na selu u zdravom okruženju. Pored ostalog poslednjih godina asfaltiran je put od Vrela do Dojkinaca, uređena nekadašnja karaula koja je sada omladinski sportski centar, a u narednom periodu planira se još puno toga. Do sada je uz pomoć grada uređen i Dom kulture, ambulanta. U selu već ima mlađih ljudi koji su počeli da se bave turizmom, ovde u Dojkincima, ali i Pakleštici i Toplom Dolu. Manifestacija poput ove dojkinačke, promoviše snjva staroplaniska sela među kojima je nažalost najviše onih u kojima je najveći broj preostalih ljudi, prosečno staro oko 70 godina.

BONUS VIDEO:

MEĐUNARODNO TAKMIČENjE U KRALjEVU: Na 24. Spiner kupu čak 200 maketa i 50 takmičara

Pogledajte više