PRAZNILI BURAD ZA LITRE DOBROG VINA: Na "Danima berbe grožđa" u Vršcu pekle se kobasice, defilovali vitezovi, a pokloni padali sa neba

J. J. BALjAK

18. 09. 2022. u 19:15

NADVILI su se kišoviti oblaci nad Vršcem tokom proteklog vikenda, ali ni munje ni gromovi nisu sprečili nekoliko desetina hiljada ljubitelja dobrog vina, vašara i koncerata da posete 64. "Dane berbe grožđa", koji su prvi put posle korone održani u punom sastavu.

Foto: J. J. Baljak

Istina, posetilaca je bilo manje nego što bi ih bilo da je Vrščane poslužilo vreme, ali veselja nije manjkalo, niti su planirana dešavanja otkazana. Sve je počelo u četvrtak po podne tradicionalnim pečenjem kobasica na vidikovcu, na bregu. Taj običaj karakterističan je samo za Vršac i predstavlja spoj srpske i nemačke tradicije tokom berbe grožđa, koja uveliko traje.

- Nemci, koji su nekada bili većinsko stanovništvo u Vršcu, običavali su da tokom berbe peku kobasice u vinogradima. Taj običaj su kasnije preuzeli Srbi, koji i danas svakog 10. septembra, veče pred Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja, kada počinje post, ispred svojih kuća pale vatru i peku kobasice. Tada piju i puno vina, kako bi ispraznili burad za nove količine. Zato i na našem "Grožđebalu", na više lokacija, imamo brenere na kojima gosti peku kobasice - objašnjava nam Milena Maksimović iz Turističke organizacije Vršca.

Manifestacija je zvanično otvorena u petak, kada je gradonačelnica Dragana Mitrović simbolično predala ključ grada Vinku Loziću, liku nastalom iz pera slavnog Vrščanina Jovana Sterije Popovića. Ona je tada istakla da Grad intenzivno radi na unapređenju vinogradarstva, kao svoje najstarije privredne grane.

- Već smo započeli infrastrukturne projekte neophodne za dalji razvoj vinskog turizma, a aktivno radimo i na izradi strategije za zaštitu geografskog porekla naših vina - istakla je Mitrovićeva.

HARIS, PA UŽIČKO KOLO

Foto: J. J. Baljak

NI jak pljusak, koji je u više navrata u subotu uveče padao u Vršcu, nije sprečio poštovaoce Harisa Džinovića da uživaju u njegovom specifičnom glasu i pesmama, koje su obeležile mnoge mladosti. Zagrljeni pod kišobranima, Vrščani i gosti iz drugih gradova su sa posebnom emocijom pevali omiljene refrene, a ni slavnog pevača kiša nije omela da sat i po vremena zabavlja okupljeni narod na Gradskom trgu. Na kraju koncerta njegov bend je, na inicijativu publike, odsvirao užičko kolo, čiji taktovi su pod namrgođenim oblacima dodatno ujedinili posetioce 64. "Dana berbe grožđa".

Svoj defile imali su i vitezovi Banatskog vinskog reda "Sveti Teodor", koji su najzaslužniji za to što je Vršac jedini srpski predstavnik u Asocijaciji mreža evropskih vinskih gradova RECEVIN i jedini iz zemlje koja nije članica EU. Na bini u centru grada oni su u svoje redove, na ceremonijalan način, primili ambasadora Slovačke Fedora Rosoha.

Organizovani su i dečji maskenbal sa rekordnih 140 mališana, zatim ulične trke, nagradna igra "Grožđe iz aviona", pa su iz aviona padali pokloni kao i brojna druga kulturno-umetnička dešavanja. A pre nego što je sinoć Vinko Lozić vratio ključ grada i stavio tačku na ovogodišnje "Dane berbe grožđa", on je juče u podne gradskim ulicama provozao novu "vinsku lepoticu" Anastasiju Bakotu i njene pratilje. Njihova kočija je, kao što to tradicija nalaže, predvodila karnevalsku povorku, u kojoj je bilo oko 600 učesnika iz svih karnevalskih gradova Srbije i regiona.

Izložbe od 1857. godine

U VRŠCU se izložbe vina i grožđa održavaju još od 1857. godine. Prva je bila priređena u nekadašnjoj gostionici "Kod dva ključa". Manifestacija "Dani berbe grožđa" čuva tu tradiciju, pa je, tako, i ove godine u holu Gradske kuće bila prikazana zanimljiva postavka posvećena grožđu, voću i vinu.

Pogledajte više