POMOĆ SUPERDEVOJČICAMA: Dobijaju jednokratnu stipendiju od 25.000 dinara za razvoj svojih veština

S. Babović

10. 09. 2022. u 06:15

DEVOJČICE od 8 do 14 godina dobile su priliku da osvoje jednokratnu stipendiju od 25.000 dinara za razvoj svojih veština i talenata u nauci, umetnosti i sportu.

Foto S. Babović

 Celu ideju osmislile su aktivistkinje Alternativnog centra za devojke iz Kruševca, koje su prošle godine uspele da animiraju brojne donatore, od pojedinaca do privrednika i tako sakupe čak 431.734 dinara i obraduju 16 talentovanih devojčice iz cele Srbije.

Kampanja "Podržimo superdevojčice" odvija se putem platforme za www.donacije.rs,a dinamika uplata, koja je potpuno transaprentna, može se pratiti i na posebnom sajtu projekta, kao i na društvenim mrežama kruševačkog udruženja. Jedna od devojčica koja je u 2021. godine dobila stipendiju je Hana Preljić (13) iz Bošnjana kod Varvarina, odlična učenica osnovne, muzičke i škole glume i pravilnog govora, programerka, laureatkinja na takmičenjima iz više od 10 predmeta, koja osim što je pijanistkinja stiže da trenira i karate!

Foto ACZD

- Meni je stipendija pomogla da naštimujem klavir, što mi je bio jedan od glavnih problema, da kupim pribor za slikanje, kao i da mogu da putujem od Bošnjana do Varvarina kako bih pohađala dodatne škole - priča Hana Preljić. - Sve me je to inspirisalo da budem još uspešnija i da se posvetim brojnim aktivnostima.

Kampanja za sakupljanje sredstava za novu kampanju krenula je 1. septembra i trajaće sve do kraja meseca. Cilj je da se sakupi 350.000 dnara, a TRAG fondacija će udvostručiti svaku uplatu do iznosa od 400.000 dinara.

Foto S. Babović

- U drugoj polovini septembra raspisaćemo konkurs za stipendistkinje, koji će trajati dve nedelje, a nakon žiriranja, komisija će razgovarati sa roditeljima i devojčicama, posle čega sledi potpisivanje ugovora o stipendiji, za koju je u 2021. godini konkurisala 171 devojčica - predočava Andrijana Kocić, aktivistkinja ACZD-a.

DODELA

STIPENDIJE će biti dodeljene 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica, koji je posvećen podizanju svesti javnosti o položaju devojčica širom sveta i potrebi da se njihov položaj unapredi.

Pogledajte više