MAGLIČ, MAMAC ZA TURISTE: Napravljeni ambiciozni planovi za razvoj potencijala kraljevačkog kraja

G. ĆIROVIĆ

08. 09. 2022. u 06:20

UKOLIKO se realizuje državna inicijativa za razvoj i uređenje turističke infrastrukture južne i zapadne Srbije, kulturno nasleđe i potencijal kraljevačkog kraja, srednjovekovne tvrđave Maglič u Ibarskoj klisuri, Mataruške i Bogutovačke Banje, kao i planine Goč, ponovo će zauzeti značajno mesto na turističkoj mapi.

Foto: G. Šljivić

Tim povodom u Vladi Srbije nedavno je održan sastanak Međuresorne radne grupe na kome je delegacija kraljevačke lokalne samouprave predvođena gradonačelnikom predstavila projekte od vitalnog značaja za razvoj ovdašnjeg turizma.

Kao prioritetni projekti označeni su saobraćajni prilaz podnožju tvrđave Maglič, izgradnja visećeg mosta preko Ibra, komunalne i turističke infrastrukture, uređenje i rekonstrukcija prostora na području tvrđave, kao i izgradnja panoramskog lifta. Osim toga, projektom je obuhvaćena i izgradnja srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem - restoranom i suvenirnicom, vizitorskim centrom i poligonom za streličarstvo.

- Realizacijom ovih projekata turistički potencijal srednjovekovne tvrđave Maglič kao istorijskog i spomenika kulture konačno će biti iskorišćen i pristupačan gostima iz zemlje i inostranstva - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

OD PUTEVA DO KAJAK STAZE

MEĐU projektima od značaja za razvoj turizma kraljevačkog kraja, pored ostalog, nalazi se i uređenje kajak staze na buku "Grmčić" na Ibru, čišćenje i ekoremedijacija akumulacionog jezera na Goču, sanacija puta ka Bogutovačkoj Banji i uređenje parkovskog mobilijara i igrališta u parku Mataruške Banje, kao i rekonstrukcija saobraćajnice Vrnjačka Banja - Goč - Gokčanica - Ibarska magistrala.

Pogledajte više