BIĆE SAMO ŠLJIVOVICE: Sumorne prognoze proizvođača u Podgorini, gde je trećina voćnjaka u Kolubarskom okrugu

B. PUZOVIĆ

30. 08. 2022. u 09:48

SUŠA, drugu godinu zaredom, desetkuje rod šljive na oko 15.000 hektara voćnjaka u Kolubarskom okrugu, od čega je oko trećina na području Osečine, odnosno Podgorine.

Foto P. Mitić

Ove godine, kvalitet voća je odličan, ali će - zbog veoma niske otkupne cene - najveće količine "modrog blaga" završiti kao rakija.

Uz ovaj zaključak proizvođača i izlagača na ovogodišnjem Sajmu šljiva, koji se tradicionalno, krajem avgusta, održava u Osečini, centru Podgorine, stručnjaci ističu da su ovog proleća nepovoljne vremenske prilike - hladnoća u vreme cvetanja, te znatno manji naleti pčela - rod svele na najviše sedam i po tona šljive po hektaru.

- Pojedine sorte, poput čačanske lepotice i čačanske rodne, koje su već skoro obrane, rodile su veoma dobro, ali je stenlej, kojeg ima najviše u šljivicima, podbacio - ocenjuje Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Valjevu.

- Otkupna cena od 20 do 25 dinara za kilogram je veoma niska i voćari, praktično, nemaju nikakvu računicu da šljivu predaju, jer proizvođačka cena po nekim kalkulacijama iznosi čak 22 dinara. Zato će najveći deo roda otići u kazane, dok će vrlo male količine biti sušene, iako se očekuje dobra cena suve šljive.

Za razliku od roda i cene, kvalitet ovogodišnje šljive je veoma dobar. Plodovi imaju odličan procenat suve materije, biće idealni za sušenje, a stručnjaci procenjuju da će biti potrebno manje od tri kilograma sirove za kilogram suve šljive.

Foto B. Puzović

- Na tri i po hektara gajim požegaču, stenlej i druge sorte, rod je dobar, ali je otkupna cena katastrofalno niska - kaže Dragan Đurđević iz Konjica kod Osečine.

- Šljivu uglavnom sušim i lane je u takvom stanju koštala dva i po evra po kilogramu, ali sumnjam da će ove godine dostići tu cenu. Mnogo šljive će da propadne, jer su poslednje kiše doprinele da plodovi opadaju i počnu da trule. Uz to, nadnice za berače su povećane.

Goran Simić iz podgorskog sela Gornjeg Crniljeva ima osam hektara šljivika, uglavnom gaji stenlej i "čačansku lepoticu", a nedavna kiša je, veli, prilično zakasnila, pa bi za šljivu bilo bolje da nije ni padala...

- Mnogi su odustali od konzumne šljive, sve se svelo na sušare i rakiju, jer je otkupna cena mizerna - kaže Simić.

- Zbog rata u Ukrajini, izvoza nema, prevoz je poskupeo, a niska cena je razlog što je ove sezone malo otkupljivača na terenu.

Foto G. Manojlović

RAČUNICA

- Apsurd je da 100 kilograma đubriva košta 100 evra, kao tri ara zemlje u Podgorini. Lane je za kilogram đubriva trebalo 30, ove godine 120 dinara, a otkupna cena kilograma šljive je sa 40 pala na 25 dinara, pa o zaradi nema ni govora - kaže domaćin Goran Simić.

Pogledajte više