STANICA DOBIJA KUPCA? Zakazana prodaja firme "Velmortrans plus" iz Ćuprije

Z. RAŠIĆ

23. 08. 2022. u 06:06

DEVET godina od pokretanja stečajnog postupka nad nekad uglednim, a sada propalim ćuprijskim saobraćajnim preduzećem "Velmortrans plus", konačno su se stekli uslovi da se firma proda radi namirenja poverilaca i tako izađe iz stečaja.

Foto Velmotrans plus

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je za 22. septembar oglasila prvu prodaju ovog stečajnog dužnika - kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja - a među njegovom najznačajnijom imovinom se nalazi sedam građevinskih objekata, uključujući i glavnu autobusku stanicu kraj auto-puta od Beograda ka Nišu. Početna cena iznosi 59 miliona i 528.983 dinara, što je polovina vrednosti firme procenjene na milion evra...

Javno nadmetanje će, kako je najavljeno, biti održano u 11 sati, u Beogradu, na adresi Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, a potencijalni kupci povereniku stečajnog upravnika Draganu Marinkoviću mogu da se prijave do 16. septembra. Visina depozita je 23 miliona i 811.593 dinara, a imovina preduzeća ponuđenog na prodaju može se razgledati tek po otkupu prodajne dokumentacije - najkasnije do 15. septembra.

Foto Z. Rašić

Podsetimo, ćuprijska Autobuska stanica je među malobrojnima u Srbiji koja je uspela da reši imovinske probleme, što je bio neophodan uslov za procenu vrednosti imovine i prodaju. Na predlog procenitelja, Odbor poverilaca je dao saglasnost da se dužnik proda kao pravno lice, jer ima licencu za autobusku stanicu i registrovanu delatnost za gradski i prigradski prevoz. Kupac će, tako, biti u prilici da stekne vrednu imovinu uz auto-put, uključujući i zemljište pod infrastrukturom čija površina premašuje dva hektara.

NADA

PREDSEDNIK Odbora poverilaca firme "Velmortrans plus" Miroslav Pešić (na slici) očekuje da će se kupac naći već tokom prvog javnog nadmetanja - jer je cena veoma povoljna - te da će autobuska stanica u Ćupriji, čiji zakupac je već četiri godine paraćinski "Eurolin", zadržati osnovnu delatnost.

Pogledajte više