REKE SE POVUKLE, OSTALO - SMEĆE: Posledice bujičnih poplava u Kruševcu

S. B.

23. 08. 2022. u 08:33

POSLE izlivanja Lomničke i Trmčarske reke kod Kruševca, usled obilnih kiša tokom minulog vikenda, na obale su "isplivale" plastične flaše, kese, životinjske lešine, delovi odbačenog nameštaja...

Foto JKP "Kruševac"

Iako JKP "Kruševac" redovno odvozi kućno smeće iz podjastrebačkih sela, mnogi domaćini još imaju lošu naviku da sve što im ne treba bacaju u reke, ili stvaraju nelegalne deponije na njihovim obalama. Direktorka JKP Snežana Radojković upozorava na posebnu opasnost od ambalaže sredstava koje poljoprivrednici koriste za bolje prinose i zaštitu useva. Deo ambalaže takvih hemikalija je zakrčio propust Trmčarske reke, a bujica je nanela i podosta granja iz obližnje šume.

Foto JKP "Kruševac"

Najveća šteta usled izlivanja bujičnih voda je naneta Petini, Dvoranu i Zdravinju, te selima Buci, Velika Lomnica, Sezemča i Parunovac. Predstavnici gradksog rukovodstva, Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije, te Odeljenja za inspekcijske poslove su posetili kritične tačke, a komunalci su već prionuli na čišćenje.

Inače, Meteorološka stanica u Kruševcu saopštava da je poslednjeg dana vikenda na ovoj teritoriji ukupno palo 24 litra kiše po kvadratnom metru, dok su na Jastrepcu tokom subote i nedelje ta količina dostigla čak 116 litara.

Pogledajte više