ELANOVA LIKOVANA KOLONIJA: Umetnička manifestacija održana u Somboru

J. L. 22. 08. 2022. u 15:43

Tradicionalna 27. „Elanova likovna kolonija“održana je minulog vikenda u centru Sombora. Manifestacija je i ove godine okupila osuđene iz Kazneno popravnog zatvora i umetnike, koji su se svojim umetničkim radovima, rame uz rame, predstavili publici u Somboru.

foto: Grad Sombor

Na platou ispred zgrade „Županije“ posetioci su imali priliku da vide retrospektivnu izložbu izabranih dela koja su nastala  od 1996. do 2021. godine.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković istakao je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija tokom godine u Somboru, koja predstavlja jednu bogatu turističku i kulturnu ponudu, gde učestvuju kako umetnici tako i osuđena lica u ravnopravnom položaju.  

-"Elanova" kolonija ima i simboliku da društveno i socijalno neprihvatljivo ponašanje krene u novom pravcu i probudi sve ono dobro što čuči u svakome od nas. Tu je poruka da niko nije odbačen u društvu, nego da svakome treba pružiti i drugu šansu. Verujem da svi ovi ljudi, koji su na žalost došli u ovu situaciju, da će sledeće godine učestvovati sa ove druge strane, sa umetnicima, a mi kao grad i naredne godine, svakako, podržavaćemo maksimalno ovu manifestaciju koja iz godine u godinu dovodi sve više gostiju, kako sugrađana, tako i gostiju iz inostranstva i iz drugih gradova, na šta smo veoma ponosni - rekao je gradonačelnik Ratković. 

Miloš Šiljić, načelnik Odeljenja za bezbednosno – operativne poslove, zahvalio se lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i Kazneno popravnom zavodu Sombor što sve ove godine održavaju slikarsku koloniju na visokom nivou.

-Ovo je jedinstvena manifestacija za koju se zna i van granica naše zemlje, koja pokazuje kako kroz rad sa osuđenim licima mogu da se stvore jedna vrhunska umetnička dela. Pokazuje da nismo samo strogi državni organ koji sprovodi sudske odluke, već smo i jedan rasadnik umetnosti, gde naši štićenici mogu da ispolje taj svoj dar od Boga na najlepši mogući način, stvarajući ovako lepa umetnička dela - poručio je Šiljić.

Pogledajte više