VEK POSTOJANJA STAJIĆEVA: Otkriven spomenik Savi Stajiću, osnivaču sela (FOTO)

Bogoljub Grujić 21. 08. 2022. u 10:43

POVODOM 100 godina od naseljavanja sela Stajićevo kod Zrenjanina, u okviru manifestacije Miholjski susreti sela, otkriven je spomenik parohu Savi Stajiću, osnivaču sela.

Foto: grad Zrenjanin

- Veoma je važno da junake svog kraja, koji su u ratu ili miru doprineli razvoju i boljitku, poštujemo i cenimo njihovo Delo - istakao je otkrivajući spomenik, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, uz napomenu da je jedan od njih sveštenik Sava Stajić, koji se posle Velikog rata, u godinama ogromne neizvesnosti, uhvatio u koštac sa problemima i seljane sa raznih strana ubedio da se sele na nova ognjišta, obezbede novi život na svojim novim imanjima.

Od početka stvaranja sela 1922. godine, Stajićevo, nazvano po svom svešteniku, razvijalo se i unapređivalo i danas je jedno od najlepših sela na teritoriji Zrenjanina, a lokalna samouprava ima spreman projekat da se prvih sto kuća priključi na gradsku kanalizaciju mrežu i vodovod, kao i za unapređenje puteva u selu i ataru.

- Vredni meštani koji su živeli u kolibama i vredno radili na obradi zemlje, ali i gradnji prvih kuća, škole i crkve, pa su tako već 26. jula 1922. godine sagrađene prve potkućnice nakon čega je trajno ostavljen zapis o osnivanju kolonije pod nazivom Naseobina Stajićevo.Želja i jaka volja za boljim životom učinili su da meštani već 5. oktobra 1924. godine izgrade školu sa jednom učionicom i školskom dvoranom, dok je crkva Uspenja Bogorodice svečano osveštana u jesen decembra 1935. Godine – naglasila je Vanja Lučić, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina. 

- Probudio se seoski aktivizam i onaj vedar duh u ljudima koji žele da sredina u kojoj žive bude funkcionalnija – dodao je Bojan Janjić, predsednik Saveta Mesne zajednice Stajićevo.

Pored mnogobrojnih akcija uređenja centra sela, obale Begeja, fudbalskog i školskog terena, autobuskih stajališta, obnovljena je ulična rasveta u selu, uređena obala Begeja, a uskoro kreće asfaltiranje još nekih sporednih ulica u selu.

UDRUŽENjE MLADIH SAVA STAJIĆ

Udruženje mladih Sava Stajić, pokrenulo je inicijativu da se podigne spomenik parohu Stajiću, a Jovana Dukić, ispred ovog aktivnog udrženja,  izrazila je zahvalnost što je ideja mladih ljudi realizovana i što su mladi u selu spremni da učestvuju u brojnim akcijama koje za cilj imaju unapređenje života.

HUMANA MISIJA ELEMIRSKOG PAROHA

Sava Stajić, paroh iz sela Elemir, 1921. godine okupio je porodične ljude iz Srpskog Aradca, Elemira, Farkaždina, Orlovata, Ečke, Taraša, Kumana i ostalih sela i naselio ih na teritoriju današnjeg Stajićeva.

Pogledajte više