NADAHNUĆE ZA LEPŠU SRBIJU: Otvoreni 30. "Dani srpskoga duhovnog preobraženja" u manastiru Manasija (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 08. 2022. u 22:48

TRIDESET godina okupljanja na ovim prostorima, na kojima su se vekovima sudarali i susretali svetovi, znači više nego drugde, što nas i obavezuje mnogo više nego druge. Obavezuje nas na način, da se poslužim rečima Svetog vladike Nikolaja, "da sve ono što ubuduće budemo tkali vezujemo nitima za nebo".

Foto: Z. Gligorijević

Ovako je u porti manastira Manasija u Despotovcu besedila Sofija Miloradović, direktorka Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauke i umetnosti, ustanove koja je prilikom otvaranja 30. festivala "Dani srpskoga duhovnog preobraženja" dobila zahvalnicu za doprinos očuvanju ove tradicionalne manifestacije.

- "Dani srpskoga duhovnog preobraženja" doprinose obnovi, ali i očuvanju i predstavljanju svih vrednosti našeg naroda. Tokom 10 dana iz godine u godinu predstavljaju srpsku nauku, savremenu srpsku umetnost i kulturu, slikarstvo, književnost, aktuelne teme, pozorište, muziku, film i umetnička dostignuća mladih Despotovčana. Kako je nepisani moto manifestacije oslanjanje samo na ono što je najbolje, doprinosimo i očuvanju vrednosti i obnovi duhovnosti i daljem razvoju - ocenila je Zlata Bojović.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić prisutne je podsetio da je despot Stefan Lazarević Srbiji podario Manasiju, koja je i posle toliko vremena najvrednije što ima Gornja Resava, a potom dodao:

- Decenijama činimo sve kako bismo se odužili velikom srpskom vladaru. Verujem da je ova manifestacija bila veliko nadahnuće brojnim vrhunskim umetnicima Srbije. Nadam se da ćemo odavde poneti pozitivnu energiju, koja će nam biti potrebna za stvaranje lepše i bolje Srbije, za koju se i sam despot Stefan Lazarević borio.

Dodeljena priznanja za očuvanje tradicije

POVELjE za doprinos očuvanju ove tradicionalne manifestacije pripale su akademiku Dragoslavu Mihailoviću, akademiku i članici programskog saveta manifestacije Zlati Bojović, prof. dr Radi Stijović, prof. dr Mirku Miletiću, prof. Slobodanu Štetiću, dr Marini Spasojeviću, Goranu Milojkoviću, a posthumno je dodeljena i dr Milanu Šikanji.

Pogledajte više